Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

VIDEO: R. Schuster sa vrátil na Bratislavský hrad výstavou o Brazílii

Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster. Foto: TASR/Milan Kapusta

Rudolf Schuster je známy svojou cestovateľskou a fotografickou vášňou. Počas svojej aktívnej kariéry precestoval takmer celý svet.


Bratislava 27. októbra (TASR) - Na Bratislavskom hrade otvoria dnes ďalšiu výstavu fotografií Rudolfa Schustera s názvom Štyri generácie Schusterovcov cez vnútrozemie Brazílie. Od otvorenia paláca po celkovej rekonštrukcii v roku 2012 je to už tretia príležitosť pozrieť si fotografické diela bývalého prezidenta SR. V novembri 2012 bola na hrade sprístupnená výstava Deň na Južnom póle a v marci 2014 prezentoval výber fotografií zo svojich ciest pod názvom Ako prameň života.




"Výstava, ktorú dnes otvárame, je určitou retrospektívou vzťahu pána prezidenta Schustera k Brazílii, a keďže má rodinný aspekt, má úplne iného ducha, ako keby to bola len výstava o jednej krajine, ktorú ako cestovateľ a vášnivý fotograf navštívil," uviedol k expozícii na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis.

Rudolf Schuster je známy svojou cestovateľskou a fotografickou vášňou. Počas svojej aktívnej kariéry precestoval takmer celý svet, navštívil miesta, kam sa dostalo len málo turistov. Brazília je však prezidentovi veľmi blízka. "Pre našu rodinu je druhou najbližšou krajinou. Strýko Ján Benedik nahovoril v roku 1927 môjho otca a svojho mladšieho brata, aby išli do Brazílie pracovať, ale v kútiku svojho srdca mal už pripravenú expedíciu do brazílskej džungle," priblížil Rudolf Schuster počiatok vrúcneho vzťahu jeho rodiny k jednému z najväčších štátov sveta, ktorý nevznikol po prečítaní cestopisných kníh, ale po nebezpečnej a dobrodružnej výprave cez vnútrozemie Brazílie.

Od konca 20. rokov minulého storočia sa medzi brazílskych Indiánov dostali štyri generácie Schusterovcov. Po prvej expedícii, v ktorej traja Medzevčania strávili v džungli z pôvodne plánovaných troch až osem mesiacov, sa k parecízskym Indiánom vrátil Rudolf Schuster v roku 1991, keď bol veľvyslancom ČSFR v Kanade. V 2001, len rok po ťažkej chorobe, išiel do vnútrozemia Brazílie s treťou generáciou, synom, dcérou a manželkou. Štvrtú návštevu v roku 2014 iniciovala vnučka, ktorá si cestu do Brazílie po stopách predkov vybrala namiesto darčeka k 21. narodeninám.

Výstava rozdelená do štyroch častí mapujúcich cesty štyroch generácií Schusterovcov do Brazílie, zachytáva pomocou filmovej kamery a fotoaparátu obraz brazílskej džungle, flóry a fauny, život zlatokopov, hľadačov diamantov a najmä kmeňa parecízskych Indiánov. Okrem fotografií dokumentujúcich výpravy 2. a 4. generácie - roky 1991, 2001, 2014 si návštevník môže pozrieť kópie výstrižkov z 35-mm dokumentárneho filmu z obdobia prvej dobrodružnej výpravy cez vnútrozemie Brazílie v rokoch 1927-1928, ďalej suveníry od brazílskych Indiánov, výtvarné diela z prírodného materiálu i olejomaľby z prostredia parecízskych Indiánov od výtvarníka Zoltána Nagya (Enzoe).

"Neboli to bojovníci, táto mierumilovná skupina Indiánov si vyslúžila dobré meno ako tí, ktorí neradi bojovali, radšej sa chceli dohodnúť. Farmári ich postupne vytláčali z úrodnej pôdy pri riekach, tlačili ich do hôr, preto došlo k stretom, to všetko som zachytil v knihách," povedal pre TASR Rudolf Schuster k jemu a jeho rodine blízkym parecízskym Indiánom. Do aktuálnej kolekcie fotografií zaradil aj záber, ktorý dokumentuje udalosť z júla 2001, kedy na počesť brazílskej expedície jeho strýka a otca, v hlavnom meste Palmas štátu Tocantins (neďaleko hlavného mesta Brazílie) odhalili pamätnú tabuľu a otvorili Námestie Slovenskej republiky.

Expozícia Štyri generácie Schusterovcov cez vnútrozemie Brazílie, ktorej súčasťou je tiež premietanie rovnomenného filmu, je inštalovaná na 3. poschodí Bratislavského hradu. Vernisáž sa uskutoční dnes o 17.00 hodine.