Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Rukojemník - nový film Juraja Nvotu príde do kín už na jeseň

Na snímke režisér Juraj Nvota. Foto: TASR/Michal Svítok

Hlavné postavy stvárnili Milan Lasica, Libuše Šafránková a Richard Labuda. V ďalších úlohách sa predstavia slovenskí i českí herci.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Štyridsať dní, počas všetkých ročných období na Slovensku a na ľadovci Kaunertal v Rakúsku, sa nakrúcal nový celovečerný film Juraja Nvotu s názvom Rukojemník. "Projekt je nielen nakrútený, ale ukončený je aj zostrih filmu, rozsiahla a náročná výroba digitálnych trikov a aj ostatné záverečné práce na filme sa blížia ku koncu," TASR informovala za ALEF Film&Media Group Naďa Móricová z distribučnej spoločnosti Barracuda Movie, ktorá Rukojemníka prinesie do kín už túto jeseň.

Hudbu komponuje Ľubica Malachovská Čekovská (autorka hudby k predchádzajúcemu úspešnému filmu Juraja Nvotu Kruté radosti). Súčasťou kompozície je aj pôvodná skladba na text Milana Lasicu, ktorý ju naspieval so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.

Spoluautor scenára Peter Pišťanek pred niekoľkými dňami dokončil knihu s rovnomenným názvom na základe pôvodného scenára filmu, ktorý napísal spoločne s Marianom Urbanom. Kniha má vyjsť na začiatku jesene, ešte pred plánovanou premiérou filmu. Ten rozpráva príbeh syna komunistického funkcionára a malého rukojemníka rodičov, ktorí emigrovali na Západ v polovici 60. rokov minulého storočia. Kamarátstvo, prvé veľké objavy, lásky, súboje znepriatelených bánd a veľké očakávania sú konfrontované s realitou "veľkáčskeho" sveta. Ťažko pochopiteľná, bizarná až absurdná realita vzťahov a postojov dospelých, labyrint čudných slov, skutkov, prejavov, ale aj také nepochopiteľné úkazy, akými sú pre dieťa politika, emigrácia, ale aj zrada a smrť privedú malého rukojemníka ku grotesknému rozhodnutiu.

Hlavné postavy

Hlavné postavy stvárnili Milan Lasica, Libuše Šafránková a Richard Labuda. V ďalších úlohách sa predstavia slovenskí i českí herci. Medzi nimi Ondřej Vetchý, Miro Noga, Robo Roth, Alexander Bárta, Szidi Tobias, Slávka Halčáková, Ondřej Malý, Milan Ondrík, Ady Hajdu a Zita Furková. Ako ďalej uviedla Naďa Móricová, veľkým objavom tohto filmu má byť aj takmer tucet nesmierne talentovaných detí, predstaviteľov hlavných detských rolí. "Pretože príbeh je rozprávaný práve z ich pohľadu, hoci je určený nielen detským divákom, ale aj ich rodičom a starým rodičom, ktorí podobné smutno-smiešne príbehy ako uvidíte vo filme prežili v nedávnej minulosti na vlastnej koži."

Film pôjde do distribúcie v slovenských i českých kinách. Finančne ho podporil slovenský Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie v ČR. Koproducentmi sú Česká televízia, RTVS, Filmové ateliéry Zlín, UN FILM a Filmpark Production.