Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Pamätáte si na sovietsku rockovú hviezdu Viktora Coja?Točia o ňom film

Priekopník sovietskeho rocku Viktor Coj. Foto: screenshot/YouTube

Príbeh filmu je sústredený na koniec 70. a začiatok 80. rokov, keď Coj ako jeden z priekopníkov ruského rocku nahral svoje prvé hitové skladby.

Moskva 28. júla (TASR) - Ruský filmový režisér Kirill Serebrennikov včera oznámil, že začína pripravovať životopisnú snímku o sovietskej rockovej hviezde Viktorovi Cojovi, zakladateľovi skupiny Kino, ktorá bola jednou z najslávnejších hudobných formácií v bývalom ZSSR. Informuje o tom agentúra TASS.



Začiatok natáčania filmu s pracovným názvom Leto ohlásil Serebrennikov na sociálnej sieti Facebook. Filmovanie sa začalo v meste Petrohrad, rodisku Viktora Coja. Príbeh filmu je sústredený na koniec 70. a začiatok 80. rokov, keď Coj ako jeden z priekopníkov ruského rocku nahral svoje prvé hitové skladby.



Coj, ktorý mal po otcovi čiastočne kórejský pôvod, so skupinou Kino vydal osem štúdiových a tri koncertné albumy. Coj bol jej spevákom, hlavným skladateľom a gitaristom. Skupina vznikla v roku 1981 a zanikla na vrchole svojej slávy v roku 1990 po tom, ako Coj vo veku 28 rokov zahynul pri dopravnej nehode.



Skupina je v Rusku stále populárna, pričom Viktor Coj nadobudol štatút kultového hrdinu. Obľúbenosť skupiny u poslucháčov sa zvykne nazývať "kinománia". V Moskve sa nachádza takzvaný Cojov múr, na ktorom fanúšikovia zanechávajú svoje odkazy. Sám spevák si zahral aj v niekoľkých filmoch.