Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

J. Rezník st. predstavil v Ružomberku rozlúčkovú básnickú zbierku

Spisovateľ a básnik Jaroslav Rezník st. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Spoluhosťom stretnutia sa stal literárny vedec, básnik a kulturológ Július Lomenčík, ktorý zároveň predstavil svoju monografiu o Jaroslavovi Rezníkovi.

Ružomberok 22. júna (TASR) - Ružomberská mestská knižnica dnes v rámci 18. dielu literárneho stretnutia Rendezvous pod schodmi privítala pri príležitosti významného životného jubilea básnika a spisovateľa Jaroslava Rezníka staršieho, ktorý len prednedávnom oslávil svoje 75. narodeniny.

"Jaroslav Rezník už má všetky ceny, ktoré môže mať, od ceny primátora, ceny mesta až po čestné občianstvo, tak sme mu už nemali čo dať. Vyjadril sa však veľmi pekne, že mu stačí, keď si na neho spomenieme. Tak si na neho spomíname. Toto podujatie má nesmierny význam, pretože ľudia sa tu dozvedia veci, ktoré už nikdy nebudú nikde počuť. Verejnosti ponúkame ako na tanieri rôznych spisovateľov, môžu sa s nimi porozprávať, dať si podpísať knihu, dotknúť sa ich. Tiež takýmto spôsobom prispievame k rozvoju lokálpatriotizmu," povedal pre TASR Radislav Kendera z Literárneho klubu ružomberských spisovateľov.

Spoluhosťom stretnutia sa stal literárny vedec, básnik a kulturológ Július Lomenčík, ktorý zároveň predstavil svoju monografiu o Jaroslavovi Rezníkovi. "Keďže som robil podrobné kalendárium jeho života, dosť výrazne som vnikol do jeho života a diela. Je obdivuhodné, že aj napriek tomu, že najmä po roku 1968 bol za svoje názory diskriminovaný, zostal verný svojmu presvedčeniu. Keď som sa zahĺbil do jeho tvorby, našiel som tam jeho úprimný vlastenecký vzťah k tejto krajine," skonštatoval Lomenčík.

"Len pred týždňom mi vyšla básnická zbierka Keď stíchne naša krv, ešte sa ani nedostala do predaja. Chcem povedať, že je to moja posledná pôvodná básnická zbierka. Neznamená to, že nejaký výber by mi nevyšiel, že nenapíšem detskú knižku, ak ešte budem mať požehnaného života, ale pôvodnú zbierku lyriky už robiť nebudem. Táto je preto taká rozlúčková. Má päť cyklov, ktoré hovoria o mojom básnickom vývine, o témach, ktoré ma najviac zaujali, je tam dosť básní venovaných priateľom, nachádza sa v nej aj ľúbostný cyklus a zvlášť hrdý som na cyklus básní o Liskovej, kde som vyrástol," vyjadril sa Rezník.

Jaroslav Rezník sa narodil v roku 1942 v Ružomberku, kde absolvoval gymnázium. Neskôr študoval slovenský a ruský jazyk na Pedagogickom inštitúte v Martine a muzeológiu na Univerzite T. G. Masaryka v Brne. Je prvým porevolučným predsedom Spolku slovenských spisovateľov, dnes je jeho čestným predsedom a čestným občanom mesta Ružomberok. Debutoval básnickou zbierkou Váhavosť (1966). Odborná verejnosť jeho poéziu hodnotí ako tradicionalistickú, vyznávajúcu humanistický, kresťanský a národno-vlastenecký princíp.