Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Televízie Markíza aj Joj dostali tísícové pokuty, RVR riešila aj kvóty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila vysielateľovi Markíza - Slovakia pokutu za porušenie zákona o ochrane maloletých.


Bratislava 10. januára (TASR) - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) uložila dnes pokutu 5000 eur vysielateľovi Markíza - Slovakia, spol. s r.o., (programová služba TV Markíza) za porušenie zákona o ochrane maloletých v júli 2016. Rozhodla o tom na dnešnom zasadnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.

Ako uviedla, k porušeniu zákona došlo 2. júla 2016 o 20.33 h odvysielaním programu Zamenení, ktorý vysielateľ označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov.

Rada dnes uložila pokutu 3319 eur vysielateľovi MAC TV, s.r.o., (programová služba JOJ) za porušenie zákona o čestnosti a slušnosti reklamy a telenákupu, ku ktorému došlo v septembri 2016 odvysielaním nevhodného obsahu upútavky na program Návštevníci.

Rada dala TV JOJ i pokutu 2000 eur za porušenie zákona o umiestňovaní produktu do programu odvysielaného 13. septembra 2016. "V programe Šport porušila povinnosť zreteľne informovať verejnosť o existencii umiestňovania produktov označením na začiatku a konci programu," zdôvodnila uloženie pokuty Jelčová.

RVR sa zaoberala aj ďalšími žiadosťami o výnimky z kvót

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa dnes zaoberala ďalšími žiadosťami rozhlasových vysielateľov o udelenie výnimky v súvislosti s povinnosťou hrať stanovený podiel slovenských hudobných diel. Zo štyroch posudzovaných žiadostí dvom vyhovela a dve zamietla. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.

"Rada úplne vyhovela žiadosti vysielateľa programového okruhu Radio One Retro (Radio Rock, s.r.o.), ktorý žiadal len o výnimku z povinnosti vysielať jednu pätinu slovenských diel nie starších ako päť rokov," uviedla Jelčová.

Čiastočne vyhovela podľa nej žiadosti spoločnosti Radio One Rock, s.r.o., ktorá žiadala pre programový okruh Radio One Rock udelenie plošnej výnimky, pričom Rada jej dala výnimku len na podiel nových diel.

"Žiadosti spoločnosti Radio One, s.r.o., ktorá pre programový okruh Radio One požadovala plošnú výnimku, a vysielateľa Winter média, a. s., ktorý pre svoje Rádio Piešťany žiadal výnimku zo stanovenej kvóty na nové diela, Rada zamietla," konštatovala. Ďalšie žiadosti RVR podľa nej aktuálne neeviduje.

Rada dnes rozhodla aj o ďalších dvoch správnych konaniach. V oboch prípadoch skonštatovala, že došlo k porušeniu zákona v súvislosti s povinnosťou vysielať stanovený podiel slovenských hudobných diel. Vysielateľom uložila sankciu vo forme upozornenia na nedodržanie zákona. "Spoločnosti Rádio Kiss, s.r.o., (Rádio Kiss) a Winter média, a.s., (Rádio Piešťany) zákon porušili tým, že nedodali Rade v zákonnej lehote štatistiku s vyhodnotením podielu slovenských hudobných diel, ktoré odohrali na svojich programových službách v druhom štvrťroku 2016," uzavrela hovorkyňa.