Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

S hercom Dušanom Kaprálikom sa lúčia kolegovia aj jeho študenti

Literárneho fondu za divadelnú a rozhlasovú tvorbu. Na snímke Dušan Kaprálik (vpravo) si prebral cenu za celoživotné dielo (divadlo) z rúk Dušana Jamricha. Foto: TASR - Martin Baumann

Jeho človečina, herecké majstrovstvo, pedagogický talent a láska k Thálii nám budú nesmierne chýbať, uvádza Divadlo Nová scéna na sociálnej sieti k úmrtiu obľúbeného herca, režiséra a pedagóga.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Na zosnulého herca Dušana Kaprálika, dlhoročného člena súboru bratislavského Divadla Nová scéna (DNS), si spomínajú nielen jeho kolegovia, ale aj študenti. Správe o úmrtí "drahého pána profesora herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave" nemôže a nechce uveriť ani bývalý moderátor Juraj Lím.

"Smutno mi je na duši, môj drahý Kapor. Ďakujem vám za mnohé, boli ste mi oveľa viac ako len učiteľ. Dali ste mi mnohé, x-krát pomohli, dovolím si povedať, že v mojom prípade i zachránili. Boli ste mi prvým ´radoby´ svokrom, čo by otec mojej prvej veľkej lásky a napriek komplikovanému vzťahu pedagóg hlavného predmetu a otec môjho dievčaťa, ste ma s prehľadom nielen udržali na uzde, ale ďalej profesne posúvali vpred," píše na sociálnej sieti Lím.

S "milým rodákom" sa lúči aj humorista, satirik, herec, moderátor, imitátor a spisovateľ Rasťo Piško, ktorý sa s Kaprálikom stretol v DNS pri realizácii Hollého Kuba a komédie Bude ako nebolo. "A samozrejme, zahrali sme si aj v niekoľkých rozhlasových kabaretoch... Debatovali sme nielen o divadle, ale aj o našom rodnom Martine, kde sme mali niekoľko spoločných známych a kamarátov... Budeš mi chýbať, odpočívaj v pokoji," uzatvára Piško.



So zosnulým Kaprálikom, ktorý pôsobil na Novej scéne 50 divadelných sezón, si vo viacerých divadelných projektoch zahral aj jeho syn Martin. "Tešil som sa z každého predstavenia, ktoré som mohol s otcom odohrať, bol to pre mňa sviatok a za tie roky sme spolu čo - to pohrali," povedal Martin Kaprálik v júni 2021, keď jeho otec uzatváral takmer 50-ročné pôsobenie v DNS. "Vždy mi dával nezištné rady, nielen mne, ale všetkým kolegom, nenápadne, vždy vedel poradiť, mal na to veľký cit," prezradil herec.

"Jeho človečina, herecké majstrovstvo, pedagogický talent a láska k Thálii nám budú nesmierne chýbať," uvádza DNS na sociálnej sieti k úmrtiu obľúbeného herca, režiséra a pedagóga.

Na snímke herec Dušan Kaprálik počas tlačovej konferencie 17. septembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR Martin Baumann


Divadlo prinášalo D. Kaprálikovi slobodu, v ktorej nemusel bojovať s realitou


Prázdninový umelecký ferman bratislavského Divadla Nová scéna (DNS) zaplnila v utorok mimoriadne smutná správa o úmrtí dlhoročného barda Dušana Kaprálika. "Ako sám hovoril, divadlo mu 50 sezón prinášalo slobodu, v ktorej nemusel bojovať s realitou," pripomína generálna riaditeľka DNS Ingrid Fašiangová.

Zosnulý umelec bol podľa nej denno-denným prínosom nielen pre divadlo, film, televíziu, rozhlas, ale bol aj skvelým pedagógom. "S vysokou dávkou profesionality a človečiny," podčiarkuje Fašiangová k osobnosti Dušana Kaprálika, ktorého kolegovia i spolupracovníci oslovovali familiárne Kapor. "Veríme však, že ako divadelný otec mnohých hercov, ale aj mladých režisérov bude z umeleckého neba naďalej dohliadať na kroky, ktoré na začiatku robili spoločne a tie úplne prvé ich naučil práve on," dodala.

Na úmrtie obľúbeného kolegu zareagoval aj umelecký riaditeľ DNS a herecký kolega Dušana Kaprálika Karol Čálik. "Odišiel skvelý umelec, verný otrok Thálie. Slúžil jej nielen ako herec, ale aj ako režisér či pedagóg. Musím vyzdvihnúť i jeho ľudské a morálne kvality. Bol to čestný človek, dobroprajný a žičlivý kolega, dobrý kamarát, na ktorého sa dá spomínať iba v dobrom," poznamenal Čálik.

Herecké gény, talent a lásku k divadlu zdedili po Dušanovi Kaprálikovi aj jeho tri deti Zuzka, Martin a Ondrej, ktorí vyštudovali herectvo a Ondrej aj divadelnú réžiu. Herecká rodina Kaprálikovcov sa postupne rozrástla, nevesta Michaela je tiež herečka a vnúčatá Miško a Martinka už majú za sebou prácu v rozhlase, dabingu aj v divadle.


Na D. Kaprálika spomínajú S. Norisová aj B. Ondrejková



Zosnulý Dušan Kaprálik nebol len hercom, intenzívne sa venoval aj réžii a vyučoval na Konzervatóriu v Bratislave, kde pôsobil 20 rokov. Jeho obľúbenosť potvrdzujú aj vyjadrenia herečky Sone Norisovej. "Veľmi smutno mi. Odišiel môj pedagóg, kolega, duša blízka, Duško. Kaprík náš," píše v statuse na sociálnej sieti. "Ďakujem za všetko, čo si ma naučil na začiatku mojej cesty, dodnes čerpám z toho, čo si mi vštepil. Veľakrát som si pomyslela pri svojej práci na tvoje múdre myšlienky a rady a je to tak stále," dodáva Norisová.

Na úmrtie Kaprálika reaguje na sociálnej sieti aj herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková. "Zomrel pán herec, pán človek, pán otec, pán pedagóg," podčiarkuje Ondrejková. Kaprálik bol podľa nej obdivuhodný muž, ktorý sa popasoval s neľahkými ranami osudu. "Rozdával lásku svojim deťom, vnúčatám aj študentom. Vdýchol život mnohým postavám. Inšpiroval a povzbudil mnohých skvelých hercov. Mala som šťastie stretnúť sa s ním, spolupracovať, debatovať, hovoriť vážne aj sa smiať," spomína herečka a moderátorka.

Medzi Kaprálikových žiakov patrili aj Robo Roth, Lucia Vráblicová, Rebeka Poláková, Miroslava Drínová. "Viedol vo svojich projektoch Dávida Hartla, Patrika Vyskočila, Vladislava Plevčíka," pripomína Divadlo Nová scéna (DNS), kde v roku 2021 umelec takmer po 50 rokoch uzavrel svoje interné pôsobenie.

Pomáhal mladým kolegom pri tvorbe muzikálu The Bodyguard ako odborný konzultant hereckej prípravy a 24. februára 2022 mala premiéru inscenácia Elektrický anjel, v ktorej stvárňoval postavu recepčného. "Z posledných inscenácií, v ktorých externe účinkoval, treba spomenúť muzikál Mamma Mia! (farár) a rodinnú rozprávku Kozliatka a vlk (rozprávač)," dodáva Kaprálikova domovská scéna. Ako herec hosťoval aj v Činohre Slovenského národného divadla (SND), v bratislavskom Divadle a.ha., v trnavskom i martinskom divadle.

Kaprálik zomrel v utorok po krátkej ťažkej chorobe vo veku 75 rokov.