Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Peková uviedla v Bratislave Českým levom ocenený film Prišla v noci

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V čiernej komédii si Peková získava divákov ako matka, ktorá sa nasťahuje do bytu svojho syna a jeho partnerky a robí im zo života peklo

Bratislava 14. marca (TASR) - Medzinárodný filmový festival (MFF) Febiofest Bratislava otvoril v stredu (13. 3.) film Prišla v noci, čierna komédia, ktorá u našich východných susedov získala dvoch Českých levov. Snímku, ktorá sa môže pochváliť trofejami v kategóriách najlepšia réžia a najlepšia herečka v hlavnej úlohe, odpremiérovala držiteľka ocenenia Simona Peková.

"Som šťastná po dlhej dobe v Bratislave, mám Febiofest veľmi rada a mrzí ma, že v našej republike už nie je. Vy sa držíte a chcela by som vám popriať, nech to ide ďalej. Som tu s vami veľmi rada a keď sa vám náš film bude páčiť, nikdy na nás nezabudnete," povedala Peková na otvorení festivalu v Kine Lumiére.

"Do filmu Prišla v noci si ma vybrali po dlhej dobe, režisér Pavlíček už ma poznal ako expresívnu, epickú herečku z Divadla Na provázku," povedala pre TASR Peková. Tvorcov snímky podľa slov 69-ročnej herečky zaujala jej komediálnosť a nadhľad. "To bolo rozhodujúce, a zvládnuť komédiu aj so žiaľom, prípadne s nejakým hlbokým prežitkom, takéto úlohy mám veľmi rada," podčiarkla herečka, ktorá je od roku 2007 členkou brnianskeho HaDivadla. Účinkovala vo filmoch Nuda v Brne, Dedičstvo alebo Kurvahošigutntag aj v seriáloch.

Hlavná filmová úloha však prišla s veľkým oneskorením so snímkou Prišla v noci, Peková na skutočný úspech čakala 40 rokov. "V mojom živote sa stala vec, ktorá je pre mňa nepochopiteľná," povedala na udeľovaní Českého leva v pražskom Rudolfíne. Aj v Bratislave zopakovala, že ju "vyhrabali ako trilobita v podzemí HaDivadla a vyniesli na svetlo".

V čiernej komédii si Peková získava divákov ako matka, ktorá sa nasťahuje do bytu svojho syna a jeho partnerky a robí im zo života peklo. "Zaskočilo ma to, herečka môjho veku, bez kastingu, do takejto veľkej úlohy," približuje vstup do filmu, ktorý herečku zaujal už synopsou. "Hovorila som si, že je to pre mňa napísané, vtipné, ľahučké, zahrám to ľavou zadnou," spomína Peková. Postupne prišla na to, že Valéria je veľmi zložitá osobnosť. "V živote urobila toľko chýb, v svojej podstate je bezdomovec, vracia sa niekam, kde ju nikto nechce. Ona akousi vervnou silou, pomocou až zákerného humoru odmieta opustiť byt syna. Stáva sa však aj veľmi zranenou ženou na okraji priepasti," dodala Peková k svojej životnej postave.