Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

S. Piatrik knihami podporuje hendikepovaných v Lepšom svete

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Autor sa pri tvorbe inšpiroval literatúrou, názov výstavy je podľa knihy Franza Kafku Popis jedného zápasu.

Bratislava 11. marca (TASR) – Benefičná predajná výstava s názvom Popis jedného zápasu je oddnes v bratislavskej galérie Lepší svet. Jej autor Stanislav Piatrik vytvoril tohtoročné diela špeciálne pre túto galériu a výťažok z nich pôjde na podporu aktivít neziskovej organizácie Lepší svet, ktorá sa stará o ľudí s mentálnym znevýhodnením.

Autor sa pri tvorbe inšpiroval literatúrou, názov výstavy je podľa knihy Franza Kafku Popis jedného zápasu. Potvrdzujú to aj ďalšie názvy Kto chytá v žite, Starec a more, Bedári, Príbeh mojej duše, Zločin a trest, Sto rokov samoty, Rašomon a iné poviedky, Portrét Doriana Graya, O myšiach a ľuďoch, Neznesiteľná ľahkosť bytia a iné. Vytvoril ich motorovou pílou, karbobrúskou, prešívaním strojom a lepením niťou. 

Podľa kurátora výstavy Branislava Zurka je Piatrik typ autora, ktorého ťažko zaradiť k jednej umeleckej technike či k médiu grafiky, aj keď tá zohráva nezastupiteľnú úlohu. Na týchto obrazoch nejde o tradičnú maľbu. Z plátna sa jednoduchým gestom stáva to, čo sa zvykne vo vede o umení označovať za objektovú tvorbu. Použitím o trochu zložitejšieho gesta sa obraz hojí, rehabilituje sa estetická hodnota tvorby. Objavuje nielen hĺbku, ale aj plastickosť a hmotu na povrchu. Ako už toľkokrát v histórii predtým deštruuje hranice jedného média, aby objavil nové vnútorné štruktúry. Z absencie materiálu, prázdneho poľa, zavŕšením jednej vizuality sa akoby magickým gestom objavujú nové horizonty.

"Zvedavosť a popud k tvorbe boli viac ako krása obrazu. Do umeleckého gesta sa dostáva perforácia a rezanie, a ostáva tak vo všeobecnej histórii ako novoobjavená estetika paradoxne tiež ovplyvnená deštrukciou obdobia vojnových konfliktov a drámou človeka žijúceho v (ne)slobodnom prostredí. V prácach pre Lepší svet vychádzam z tendencií umenia 50. rokov minulého storočia. Diela sú venované pamiatke Cy Twomblyho a Umberta Eca," konštatuje výtvarník.

Stanislav Piatrik (1979) študoval grafiku na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V tvorbe (obraz, video, fotografia, performancia, inštalácia) sa zaoberá vzťahmi viery v dnešnom svete. Participoval na projektoch Psota na Slovensku, Slovenské dni umenia a pre neziskovú organizáciu Lepší svet. Okrem slovenských miest sa od roku 2008 podieľal na kolektívnych výstavách v ČR, Rusku, Lotyšsku, Kanade, Indii a Veľkej Británii. Toto je jeho tretia samostatná prezentácia a potrvá do 20. apríla.