Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Oscarový Sabinov vypísal literárnu súťaž na tému Ľudskosť vôkol nás

Záber z filmu Obchod na korze Foto: Youtube

Mesto si pripomína 50. výročie udelenia Ceny americkej filmovej akadémie Oscara filmu Obchod na korze v kategórii cudzojazyčný film.

Sabinov 12. marca (TASR) – V tomto roku si Sabinov pripomína 50. výročie udelenia Ceny americkej filmovej akadémie Oscara filmu Obchod na korze v kategórii cudzojazyčný film, ktorý sa nakrúcal v tomto meste. Pri tejto príležitosti sabinovská radnica, Mestské kultúrne stredisko a Mestská knižnica v Sabinove vyhlásili literárnu súťaž o najlepšiu esej na tému Ľudskosť vôkol nás. Uzávierka súťažných prác je 13. mája. Eseje treba poslať na adresu Mestského kultúrneho strediska v Sabinove.

„Cieľom súťaže je literárne stvárnenie profilov ľudskej a osobnej statočnosti v minulosti a dnes, poňatie statočnosti v konaní človeka ako základného etického atribútu. Literárna súťaž je súčasťou projektu Sloboda = dôstojnosť alebo Odkaz oscarového Obchodu na korze pre Európu...,“ uviedla riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Lucia Mihoková.

Garantom súťaže je Mestská knižnica v Sabinove. Súťaž je verejná, neanonymná. Môžu sa na nej zúčastniť žiaci základných a stredných škôl prešovského a sabinovského okresu, autori zo zahraničných škôl partnerských miest Sabinova (Siedlce, Kenderes, Soběslav) a dospelí autori.

Práce budú rozdelené podľa veku autorov. V prvej kategórii budú eseje od žiakov 8. - 9. ročníka základných škôl, v druhej kategórii budú súťažiť stredoškoláci a v tretej dospelí literáti.

Rozsah eseje nesmie prekročiť štyri strany formátu A4. Súťažná práca môže byť napísaná po slovensky, česky maďarsky alebo poľsky. Bližšie informácie sú zverejnené na www. kulturnestredisko.sk

Výsledky budú zverejnené 16. júna. Mesto Sabinov sa uchádza s týmto projektom o finančnú podporu v rámci Town Twinningu.

Oscarový film Obchod na korze režírovali Elmar Klos a Ján Kádar. Vo filme o transportoch Židov do koncentračných táborov a arizácii ich majetku sa v hlavnej úlohe sa predstavil Jozef Kroner, ktorý stvárnil postavu Tóna Brtku. Z 1068 židovských obyvateľov zo Sabinova a okolia prežilo koncentračné tábory iba 63. Ostatní sa nevrátili. Zo Sabinova tak zmizli celé židovské rodiny.