Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Dom ľudového bývania predstaví tvorbu P. Sudorovej a G. Kodadovej

Na snímke je mesto Šaľa. Foto: teraz.sk

Petra Sudorová predstaví na výstave originálne vázy a kvetináče. Držiteľka ceny Mesta Šaľa, Tvorivý čin roka 2016, učí pracovať s hlinou nielen deti na keramickom krúžku.

Šaľa 25. apríla (TASR) – Tvorbu výtvarníčok Petry Sudorovej a Gabriely Kodadovej predstaví výstava Miesto pre kvety v Dome ľudového bývania v Šali. Petra Sudorová predstaví na výstave originálne vázy a kvetináče. Držiteľka ceny Mesta Šaľa, Tvorivý čin roka 2016, učí pracovať s hlinou nielen deti na keramickom krúžku, ale aj dospelých v Klube keramikárov.

Glazúrované keramické nádoby na kvety s odtlačkami rôznych materiálov s použitím patiny, ktorá im dodáva starý nádych a zároveň zvýrazní vzor, môže byť inšpiráciou pre ľudí, ktorí sa venujú takejto tvorbe a zároveň pre iných môže byť krásnym doplnkom do bytu,“ skonštatovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Dom ľudového bývania.

Miestom pre kvety však nemusia byť len nádoby, ale i šatky, ktoré sú elegantným doplnkom oblečenia v každom ročnom období. „Šatky od Gabriely Kodadovej sú iné ako tie, ktoré dostaneme bežne kúpiť v obchode, pretože nejde o strojovú výrobu. Jemnosť a luxus hodvábu jej natoľko učaroval, že sa začala venovať ručnej maľbe rôznych vzorov na tento materiál,“ povedala Packová-Zahradárová. Ručnej maľbe na hodváb sa venuje málo ľudí, pretože ide o náročnú techniku. „Hodváb je veľmi savý materiál, ktorý rýchlo schne, ľahko sa na ňom spravia fľaky. Ak spravíte pri nanášaní farby čo i len najmenšiu chybičku, už ju nezmažete,“ skonštatovala Packová-Zahradárová. Výstava sa uskutoční od 2. do 13. mája tohto roka.