Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Šarišské múzeum sprístupnilo expozíciu ikon

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Návštevníci uvidia ikony - maľby na dreve od 16. do polovice 19. storočia, maľby na plátne s témou Posledného súdu, vyšívané cirkevné rúcha a cirkevný mobiliár.

Bardejov 29. apríla (TASR) – Šarišské múzeum v Bardejove opäť sprístupnilo expozíciu ikon, ktorá bola pre rekonštrukciu objektu od jesene minulého roku zatvorená. Ide o jedinú samostatnú špecializovanú expozíciou ikonopisných pamiatok východného obradu na Slovensku. Sú tu vystavené ikony - maľby na dreve od 16. do polovice 19. storočia, na ktorých návštevník môže sledovať vývin ikonopisnej tvorby karpatských ikon. K ďalším exponátom patria ikony na plátne s tematikou Posledného súdu, vyšívané cirkevné rúcha a cirkevný mobiliár.

Múzeum patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. "V Bardejove máme päť objektov a postupne sme ich začali dávať do poriadku. V rámci tejto rekonštrukcie bol opravený objekt na Radničnom námestí 27, a práve tam bola zrekonštruovaná expozícia ikon a zároveň aj vytvorené vhodné priestory na depozitárne účely. Na rekonštrukciu objektu v Bardejove išlo celkovo 430.000 eur," uviedol vedúci odboru kultúry Úradu PSK Vasiľ Fedič.

Výsledkom obnovy budovy nebola len výmena strešnej krytiny, okien, dverí, oprava fasády, ale aj skvalitnenie a rozšírenie depozitárov v podkroví. Stavbári odvlhčili celý objektu a sprístupnili expozície pre imobilných návštevníkov.

Zmeny zaznamenajú návštevníci aj v štruktúre staronovej expozície, ktorá predstavuje okolo 300 ikonopisných pamiatok. Okrem troch kompletných ikonostasov z období 17. – 19. storočia, veľmi vzácnych ikon zo 16. storočia z chrámov východného obradu v Rovnom, Ladomírovej, Dubovej, Kružlova a Vyšnej Polianky a zaujímavých ikon na plátne z polovice 18. storočia z obce Tročany, pribudlo do expozície aj niekoľko procesiových ikon, kovových krížov, bohostánok z roku 1771 pôvodom z chrámu v Nižnom Svidníku. Vo vstupnej časti boli inštalované aj veľkorozmerné fotografie drevených chrámov z obcí Ruská Bytrá, Zboj a Mikulášová.

V júni sa do vynovenej expozície vrátia aj ďalšie cenné exponáty, ktoré sú v súčasnosti vystavené na Bratislavskom hrade v rámci celoslovenskej výstavy Paramenty - liturgické textílie. Pribudne aj hunkovská ikona na plátne z 18. storočia sv. Juraj a sv. Teodor, jedna z tročianskych procesiových ikon na plátne s obrazmi sv. Heleny a sv. Pantaleóna, ktorá vznikla približne v rovnakom období.

Fedič doplnil, že za posledné dva roky kraj do rekonštrukcií objektov kultúrnych zariadení masívne investoval, ide o čiastku takmer deväť miliónov eur. Veľké rekonštrukcie sa v súčasnosti realizujú aj v múzeách v Humennom a v Poprade, v Šarišskej galérii v Prešove, opravujú sa tiež ďalšie budovy múzea v Bardejove, a tiež budova knižnice v Spišskej Sobote. Všetky objekty sú kultúrnymi pamiatkami. V tomto roku sa začne aj s rekonštrukciou hradu v Kežmarku.