Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Satelite možno spoznať najlepšie práce remeselného dizajnu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V bratislavskej galérii Satelit sprístupnia výstavu v utorok 27. januára o 18.00 h.

Bratislava 26. januára (TASR) – Najlepšie práce študujúcich i profesionálnych umelcov zo súťaže remeselného dizajnu Kruhy na vode 2014 predstaví výstava v bratislavskej galérii Satelit. Sprístupnia ju v utorok 27. januára o 18.00 h. Jej tradičným organizátorom je Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV), partnermi sú Ministerstvo kultúry SR a Slovenské centrum dizajnu (SCD).

Podľa kurátorky výstavy Viery Kleinovej prehliadka prác 8. ročníka súťaže ponúka pohľad na súčasný remeselný dizajn stredoeurópskeho regiónu. Odborná porota vybrala najzaujímavejšie práce profesionálnych dizajnérov, výrobcov, výtvarníkov, študentov vysokých a stredných škôl na Slovensku.

Do súťaže sa zapojilo 112 účastníkov s 318 prácami, ktoré porota hodnotila v dvoch kolách. Udelila deväť cien, dve uznania a konštatovala vysokú úroveň u mnohých prototypov. Preto je súčasťou výstavy aj sprievodného katalógu 136 produktov od 55 autorov. Pridanou hodnotou súťaže je prezentácia mladých dizajnérskych talentov v zahraničí, čomu by mala napomôcť aj ambícia vytvárať každoročne limitované série ocenených autorských výrobkov, ktoré by rozšírili portfólio predajní ÚĽUV na Slovensku.

"Na scéne súčasnej dizajnérskej tvorby má táto súťaž stabilne vybudovanú pozíciu. Sila domácej tradície obsiahnutá v remeselne zručne spracovaných prírodných materiáloch v regionálnom bohatstve dekoratívnych prvkov je pre dizajnérov stále inšpiratívnym lákadlom," hodnotí členka odbornej poroty Oľga Danglová z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied.

Súťaž remeselného dizajnu Kruhy na vode sa na Slovensku organizuje od roku 2000. Aktivizuje aj stredoškolských a vysokoškolských študentov dizajnu, ktorí sa zaoberajú tradičným ľudovým remeslom a jeho uplatnením v súčasnom dizajne. Súťaž vznikla ako súčasť projektu Európskej federácie ľudového umenia a remesiel. Už jej prvý ročník ukázal veľký tvorivý potenciál najmä u mladých dizajnérov. V ďalších rokoch potvrdil ÚĽUV ako ochranca tradičných remesiel svoj záujem o súčasný dizajn a podporu tvorby predmetov zodpovedajúcich cíteniu a nárokom moderného človeka. Projekt otvára pozoruhodné možnosti, ako zhodnotiť tradičné remeslo v spojení so súčasným dizajnom.