Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výskumníčky skúmali olašské Rómky vrajitoare, rumunské čarodejnice

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

V Rumunsku je podľa nich veštenie a čarodejníctvo živou témou, o čom svedčia aj pokusy o zavedenie daní za vešteckú činnosť.

Bratislava 8. júna (TASR) – Šatníky plné farebného oblečenia, množstvo zlatých šperkov, ktoré ich majú chrániť pred zlými silami a diablom i silná prezentácia, avšak podriadenosť svojim mužom. Aj také sú olašské Rómky vrajitoare, miestne ženy v rumunskej Bukurešti. V preklade ich pomenovanie znamená čarodejnice a venujú sa vešteniu a mágii. V ich domovine ich život dva týždne pozorovala etnologička Slovenskej akadémie vied (SAV) Ivana Šusterová a fotografka Lucia Sekerová, ktoré o tom vydali knihu.

"Tie, ktoré sme navštívili, bývajú v domoch, ktoré pútajú svojou veľkosťou a ozdobnosťou pozornosť už z diaľky. Pestrofarebnosť ich šatníkov je dôležitá pri niektorých rituáloch," priblížila Šusterová. Na vlastnú sebaprezentáciu používajú čoraz častejšie sociálne siete a pútajú pozornosť médií. "Súčasťou ich práce sú bežne mobilné telefóny. Sú to výrečné ženy, ktoré deklarujú svoju silnú vieru v Boha a pri rituáloch si zakrývajú vlasy šatkou práve z úcty k Bohu," doplnila Šusterová.

Výskumníčky tiež zaujímalo, ako tieto ženy vníma spoločnosť. V Rumunsku je podľa nich veštenie a čarodejníctvo živou témou, o čom svedčia aj pokusy o zavedenie daní za vešteckú činnosť. Presadiť sa ich zatiaľ nepodarilo. "Samotné vrajitoare hovorili o bezproblémovom spolunažívaní s majoritou, pokiaľ ide o spolunažívanie so susedmi. Niektoré však hovorili o ničení ich reklamných bannerov na bránach domov," popisuje ďalej Šusterová.