Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

S.MIKYTA: Na železničnej stanici v B.Štiavnici sa konal ďalší workshop

V priestoroch banskoštiavnickej železničnej stanice sa tento týždeň konal ďalší workshop, ktorý sa spája s osobou slovenského výtvarníka Svätopluka Mikytu. Študenti Katedry vizuálnej komunikácie z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave tam pod vedením Petra Nosáľa pracovali na téme lokálna tapeta. Na snímke interiér železničnej stanice v banskej Štiavnici - čakajúci pasažieri tu majú možnosť prečítať si knihy a časopisy o súčasnom umení alebo zakúpiť si rôzne predmety. V Banskej Štiavnici 28. marca 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Študenti Katedry vizuálnej komunikácie z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave tam pod vedením Petra Nosáľa pracovali na téme lokálna tapeta.

Banská Štiavnica 28. marca (TASR) - V priestoroch banskoštiavnickej železničnej stanice sa tento týždeň konal ďalší workshop, ktorý sa spája s osobou slovenského výtvarníka Svätopluka Mikytu. Študenti Katedry vizuálnej komunikácie z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave tam pod vedením Petra Nosáľa pracovali na téme lokálna tapeta.

"Bol to už piaty ročník. Je to taký formát veľmi intenzívnej práce a pobytu mimo prostredia školy, kde študenti dostanú zadanie a pracujú na téme, ktorú dostali. My sme veľmi radi, že táto spolupráca pokračuje. Je to možno dôsledok toho, že som deväť rokov učil na VŠVU," uviedol na margo workshopu Mikyta, ktorý je jedným zo zakladateľov občianskeho združenia (OZ) Štokovec - priestor pre kultúru.

V priestoroch banskoštiavnickej železničnej stanice sa tento týždeň konal ďalší workshop, ktorý sa spája s osobou slovenského výtvarníka Svätopluka Mikytu. Študenti Katedry vizuálnej komunikácie z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave tam pod vedením Petra Nosáľa pracovali na téme lokálna tapeta. Na snímke čakáreň železničnej stanice v Banskej Štiavnici, ktorú zdobí nadrozmerný obraz. V Banskej Štiavnici 28. marca 2015.
Foto: TASR/Jana Vodnáková


Študenti podľa jeho názoru na tému zareagovali veľmi dobre a podarilo sa im pochopiť prostredie. "Keďže témou bola lokálna tapeta, tak sme sa rozhodli pre improvizovaný spôsob kombinácie linorezu s klasickou technológiou maliarskeho valčeka. Študenti vytvorili sériu motívov, ktoré sa dajú použiť ako tapeta, dajú sa nimi potlačiť papiere, tričká, tašky alebo aj steny. A všetky tieto motívy sú inšpirované prostredím železničnej stanice alebo Banskej Štiavnice ako mesta," dodal Mikyta.

V priestoroch banskoštiavnickej železničnej stanice sa tento týždeň konal ďalší workshop, ktorý sa spája s osobou slovenského výtvarníka Svätopluka Mikytu. Študenti Katedry vizuálnej komunikácie z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave tam pod vedením Petra Nosáľa pracovali na téme lokálna tapeta. Na snímke interiér železničnej stanice v banskej Štiavnici - čakajúci pasažieri tu majú možnosť prečítať si knihy a časopisy o súčasnom umení alebo zakúpiť si rôzne predmety. V Banskej Štiavnici 28. marca 2015.
Foto: TASR/Jana Vodnáková


Študentské workshopy sú len časťou toho, čo OZ Štokovec, ktoré vzniklo v roku 2008, realizuje. Do miestnej železničnej stanice sa združenie nasťahovalo v lete 2009 so zámerom vytvoriť tam priestor na realizáciu výstav, koncertov, projekcií, workshopov, dielní, diskusií a rezidenčných pobytov domácich i zahraničných umelcov. Prvou aktivitou na stanici bolo medzinárodné sympózium linorezu ÁNO_LINO_09, súčasť seriálu kultúrnych aktivít na periférii United Culture.

V priestoroch banskoštiavnickej železničnej stanice sa tento týždeň konal ďalší workshop, ktorý sa spája s osobou slovenského výtvarníka Svätopluka Mikytu. Študenti Katedry vizuálnej komunikácie z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave tam pod vedením Petra Nosáľa pracovali na téme lokálna tapeta. Na snímke sú tapetové štočky, ktoré študenti v rámci workshopu vyrobili. V Banskej Štiavnici 28. marca 2015.
Foto: TASR/Jana Vodnáková


Snahou združenia je podľa Mikytu priblížiť umenie miestnym ľuďom, aby za ním nemuseli cestovať do galérií. "Keďže my sa venujeme tým najmodernejším a najprogresívnejším formám súčasného umenia, tak to publikum je menšie. Môžem ale potvrdiť, že ľudia si na to zvykli," uviedol o záujme verejnosti Mikyta. Kým na začiatku sa stretali viac s nepochopením či podozrievavosťou, dnes je situácia iná. "Tým, že tu už šesť rokov pôsobíme, veľmi trpezlivo vysvetľujeme turistom, náhodným návštevníkom alebo obyvateľom mesta, že čo to je, to, čo tu môžu vidieť. Podarilo sa nám tak niektorých ľudí presvedčiť o zmysluplnosti toho, čo tu robíme, ale samozrejme, je to stále menšinová záležitosť," konštatoval.

V priestoroch banskoštiavnickej železničnej stanice sa tento týždeň konal ďalší workshop, ktorý sa spája s osobou slovenského výtvarníka Svätopluka Mikytu. Študenti Katedry vizuálnej komunikácie z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave tam pod vedením Petra Nosáľa pracovali na téme lokálna tapeta. na snímke výsledky práce študentov, ktorí sa workshopu zúčastnili. V Banskej Štiavnici 28. marca 2015.
Foto: TASR/Jana Vodnáková


Svätopluk Mikyta je absolventom VŠVU v Bratislave, ateliér voľnej grafiky (1992-1999). Od roku 2004 tam pôsobil ako odborný asistent na Katedre vizuálnej komunikácie, od roku 2008 v Kabinete kresby. Vystavuje doma i v zahraničí. Absolvoval niekoľko tvorivých umeleckých pobytov: Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart (1992 -1996), prestížne ročné DAAD štipendium na HDK Berlin (2001 -2002), PROGR – Artist in residence program v Berne (2004), International Studio & Curatorial Program – ISCP, New York (2009). Je držiteľom Ceny Oskára Čepana za rok 2008 a undergroundovej ceny Tatranský tiger (2008). V roku 2011 získal stredoeurópske ocenenie Strabag Art Award.

V priestoroch banskoštiavnickej železničnej stanice sa tento týždeň konal ďalší workshop, ktorý sa spája s osobou slovenského výtvarníka Svätopluka Mikytu. Študenti Katedry vizuálnej komunikácie z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave tam pod vedením Petra Nosáľa pracovali na téme lokálna tapeta. Na snímke si Svätopluk Mikyta prezerá práve študentov, ktoré na workshope vytvorili. V Banskej Štiavnici 28. marca 2015.
Foto: TASR/Jana Vodnáková