Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dnešné Divadlo na Vinohradech oslavuje 110 rokov

Ilustračná snímka. Divadlo na Vinohradech. Foto: Facebook Divadlo na Vinohradech

Priestor divadla bol navrhnutý ako samostatná dvojposchodová budova s priečelím smerujúcim na námestie. V jeho štýle prevažoval nad neorenesančným základom secesný dekorativizmus.

Praha/Bratislava 24. novembra (TASR) - Premiérou hry Godiva od Jaroslava Vrchlického bolo pred 110 rokmi v českej Prahe slávnostne otvorené Městské divadlo na Královských Vinohradech (dnešné Divadlo na Vinohradech). Z premiéry sa diváci tešili 24. novembra 1907.

Návrh na podanie žiadosti o koncesiu na zriadenie stáleho českého divadla schválilo mestské zastupiteľstvo v roku 1892. Do súťaže na divadlo vypísanej v roku 1902 prišlo 12 projektov. Pôvodný víťazný návrh architekta Aloisa Čenského sa ukázal ako priveľmi honosný aj drahý a tak sa pristúpilo k jeho úprave. Úspornejší projekt Čenský predložil v roku 1904. Stavať sa začalo 27. februára 1905. Práce trvali len dva roky.

Divadlo bolo navrhnuté ako samostatná dvojposchodová budova s priečelím smerujúcim na námestie. V jeho štýle prevažoval nad neorenesančným základom secesný dekorativizmus.

Ešte nedokončenú stavbu si v apríli 1907 pozrel aj cisár František Jozef. Vítal ho spevácky zbor Hlahol piesňou od Bedřicha Smetanu. Cisárovi sa divadlo páčilo.

Na slávnostné otvorenie divadla v roku 1907 sa poschádzala mestská honorácia i poprední občania mesta Prahy. Riaditeľom divadla sa stal František Adolf Šubrt, ako dramaturg pôsobil Jaroslav Kamper. V rokoch 1907 až 1919 pôsobili v Mestskom divadle na Kráľovských Vinohradoch súčasne dva súbory - činoherný a operetný. Po roku 1919 zostal len činoherný súbor tak, ako to bolo pôvodne plánované.

Po zlúčení mesta Královské Vinohrady s Prahou v roku 1922 sa pod názvom Vinohradské divadlo stalo pražským mestským divadlom. V roku 1950 bolo premenované na Divadlo československej armády, súčasný názov Divadlo na Vinohradech získalo v roku 1966.

Od 1. septembra 2012 je jeho riaditeľom Tomáš Tőpfer a jeho umeleckým šéfom Juraj Deák.