Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Sitar Georgea Harrisona vydražili za vyše 62.000 dolárov

Pamätník Beatles v nadživotnej veľkosti v Liverpoole. Foto: TASR/AP Photo

Harrison zakúpil tento hudobný nástroj v roku 1965 v Londýne a následne ho použil v skladbe "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" z albumu Rubber Soul (1965).

Londýn 29. septembra (TASR) - Sitar bývalého člena britskej rockovej skupiny The Beatles Georgea Harrisona vydražili v USA za 62.500 dolárov. Harrison zakúpil tento hudobný nástroj v roku 1965 v Londýne a následne ho použil v skladbe "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" z albumu Rubber Soul (1965). Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

Tento indický hudobný nástroj neskôr Harrison daroval priateľovi svojej prvej manželky Patti Boydovej. "Keď sme nahrali Norwegian Wood, niečo tam chýbalo. Hľadali sme nový zvuk a ja som vtedy prišiel so sitar, nevedel som však, čo s ním," vyhlásil Harrison v dokumente The Beatles Anthology z roku 1995.

"Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" bola prvou komerčnou skladbou od západnej skupiny, kde bol použitý sitar. V roku 1966 Harrison vycestoval do Indie, kde sa zdokonaľoval v hre na sitar u renomovaného majstra tohto nástroja Raviho Šankara. Harrison neskôr využil sitar aj v ďalších skladbách.

Sitar, strunový rezonančný nástroj, je využívaný predovšetkým v hindustánskej a indickej klasickej hudbe. Meria 1,2 až 1,35 metra. Má 19 až 24 pražcov, štyri kovové melodické struny, tri alebo štyri bzučivé struny a 11 až 15 rezonančných strún. Sitar využili aj rockové skupiny The Doors či The Rolling Stones.