Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Skladateľ, propagátor slovenskej hudby Ján Valach sa dožíva 90 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR

Aj v súčasnosti je plne umelecky aktívny a rád prichádza na Slovensko.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Významný slovenský i svetový skladateľ, dirigent, organista a veľký propagátor slovenskej hudby v zahraničí Ján Valach sa 22. septembra 2015 dožíva životného jubilea - 90 rokov. Tento občan SR, dlhodobo žijúci v Belgicku, v Antverpách, účinkoval ako hosťujúci dirigent v mnohých orchestroch a profesionálnych zboroch v Európe a USA.

Ján Valach (nar. 22. septembra 1925 v Hnúšti) študoval od roku 1944 v Bratislave medicínu a na konzervatóriu organ a dirigovanie a od roku 1947 na Akadémii múzických umení v Prahe súčasne dva odbory - hru na organe a dirigovanie. V roku 1954 pôsobil v Opere SND ako korepetítor, neskôr ako dirigent a zbormajster. V rokoch 1954 - 1962 bol dirigentom Speváckeho zboru slovenských učiteľov a externým pedagógom na VŠMU v Bratislave. Organizoval prvé výchovné koncerty pre študentov v Bratislave. Neskôr pôsobil ako umelecký šéf a šéfdirigent opery Divadla J. G. Tajovského v Banskej Bystrici a profesor kompozičných predmetov na Konzervatóriu v Žiline.

V roku 1967 bol sólistom organovej hry v Symfonickom orchestri v Káhire a profesorom na tamojšom novootvorenom konzervatóriu. V tom istom roku bol pozvaný riaditeľom Kráľovskej flámskej opery v Antverpách, aby tam naštudoval nejaké moderné dielo. Ján Valach odporučil operu Krútňava slovenského skladateľa Eugena Suchoňa, ktorej premiéra sa uskutočnila 6. apríla 1968 s takým veľkým úspechom, že dostal novú zmluvu pre ďalšie reprízy, ktorých bolo celkove až 18. Jeho pracovný pobyt v Belgicku sa stal trvalým aj vzhľadom na zmenenú politickú situáciu v bývalom Československu.

Slovenské diela v Belgicku

Okrem Suchoňovej opery Krútňava sa Ján Valach pričinil aj o uvedenie ďalších slovenských diel v Belgicku, napríklad opier Vzkriesenie a Juraj Jánošík od Jána Cikkera. Na koncertoch v zahraničí uviedol aj diela Jána Levoslava Bellu, Mikuláša Moyzesa, Alexandra Albrechta, Šimona Jurovského, Ilju Zeljenku, Andreja Očenáša a iných.

J. Valach pôsobil v Belgicku ako dirigent Antverpskej Kráľovskej opery, umelecký vedúci a dirigent Oratórnej spoločnosti Arti Vocali. Ako dirigent a koncertný organista vystupoval vo významných svetových hudobných centrách - v Nemecku, Švajčiarsku, Holandsku, Rakúsku, Francúzsku, Taliansku, v ZSSR a USA. Na koncertoch a nahrávkach uvádzal aj veľa slovenských diel, z ktorých viaceré zredigoval pre belgické vydavateľstvá.

J. Valach pôsobil ako profesor dirigovania na konzervatóriu v Gente a pre hru na organe na Akadémii Brusel - Meise. Skomponoval vyše 120 skladieb organových, vokálnych, komorných a orchestrálnych. Bol členom porôt medzinárodných súťaží, prednášal o slovenskej a českej hudbe. Ako dirigent uviedol s 32 orchestrami 48 opier a operiet, 18 baletov, 42 oratórií, kantát a omší, vyše 100 symfonických skladieb a inštrumentálnych koncertov v mnohých krajinách.

Oceňovaný

Aj v súčasnosti je Ján Valach plne umelecky aktívny a rád prichádza na Slovensko. Od roku 1998 sponzoruje prvé ceny Celoslovenskej súťaže žiakov Základných umeleckých škôl v SR v predmete hudobná náuka "Hnúšťanský akord". V roku 2006 realizoval organové turné na Slovensku, o rok neskôr uviedol v Bratislave Bachove Matúšove pašie a v roku 2008 dirigoval v Bratislave v slovenskej premiére svoje oratórium Klepáč/Zvon, pre festival Johann Sebastian Bach Slovensko 2010 zložil skladbu Symbolické metamorfózy "b-a-c-h" pre detský zbor a klavír. Je členom poroty pre udeľovanie Ceny Sebastian na Slovensku.

Ján Valach získal za svoju prácu viaceré ocenenia: Belgický štát ocenil jeho pôsobenie udelením Rádu Koruny (1987), Ministerstvo zahraničných vecí SR ocenilo Jána Valacha v roku 2005 Zlatou medailou za celoživotnú kultúrnu a umeleckú činnosť. Cenu Gratias Agit za šírenie dobrého mena Českej republiky v zahraničí udelilo tejto významnej osobnosti v roku 2014 Ministerstvo zahraničných vecí ČR. V roku 2015 prezident SR Andrej Kiska ocenil pôsobenie Jána Valacha svojou medailou.

Informácie TASR poskytol Ján Juráš z občianskeho združenia Ars ante portas.