Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

VIDEO: Skupina Hex vydala nový album s názvom Tebe

Na snímke zľava spevák Tomáš "Lasky" Šedivý zo skupiny Para, herec Ady Hajdu, speváčka Ema Drobná, spevák Juraj Podmanický zo skupiny Billy Barman a komik, moderátor a scenárista Ján Gordulič počas krstu nového albumu skupiny Hex s názvom Tebe 14. novembra 2017 v Bratislave. Foto: Na snímke zľava spevák Tomáš "Lasky" Šedivý zo skupiny Para, herec Ady Hajdu, speváčka Ema

Na nový album čakali fanúšikovia rovných sedem rokov. Album vznikal vyše dva a pol roka a skladby sa finalizovali v jednom najlepších štúdií v strednej Európe – v štúdiu Sono v Nouzově.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Známa slovenská skupina Hex vydala nový album s názvom Tebe. Za veľkého záujmu médií ho predstavila v utorok večer (14.11.) v bratislavskej Štefánke. Desať nových piesní na platni uviedla do života desiatka osobností z hudobnej a umeleckej branže, medzi nimi speváci Emma Drobná, Juraj Podmanický (Billy Barman), Lasky (Tomáš Šedivý, Para), textár Martin Sarvaš, herci Ady Hajdu, Dano Dangl, scenárista Ján Gordulič, spisovateľ Štefan Chrappa (Pišta Vandal) aj PR manažérka Nora Krchňáková.



Novinka v podobe knihy ponúka jedenásť skladieb, začína inštrumentálkou Sonosféra, ďalšími piesňami sú Dievčatá, Nezaspím, Ľahký song, Raz príde deň, Posledný krát, Srdce, Tak aspoň chvíľu skús, Náš deň je noc, Tmou za tebou a Láska ťa vždy porazí. Všetky skladby má na konte zohraná autorská dvojica Peter Ďuďo Dudák a Martin Fefe Žúži.

Na nový album čakali fanúšikovia rovných sedem rokov. Album vznikal vyše dva a pol roka a skladby sa finalizovali v jednom najlepších štúdií v strednej Európe – v štúdiu Sono v Nouzově. "Bývali sme priamo tam, je to bývalý zájazdový hostinec, vždy z poschodia sme zišli do štúdia, či už nahrávačky alebo réžie, platňu sme robili v rytme, aký nám vyhovoval," uviedol pre TASR Yxo Dohňanský.

Album nahrávali pod zvukovým a koproducentským dohľadom Milana Cimfeho. "Už pred nahrávaním sme sa za ním vydali do Nouzova, aby sme sa spoznali predtým, ako začneme spolu pracovať. Naviazali sme priateľský vzťah, boli sme tam v podstate trištvrte roka dopredu, zoznámili sme sa, dali sme si spolu pivo, zistili sme, že si ľudsky sedíme, a že môžeme to spolu robiť. Potom sme sa vrátili už ako na hotové. To, čo sa nám na jeseň zdalo, že by mohlo byť fajn, tak sa vyjavilo ako fantastické, a že je to jeden perfektný chlap," dodal Fefe Žúži.

"Sme štandardná dvojica po autorskej stránke, čo platí aj pre tento album, Fefe texty, ja som robil hudbu, ale aj Fefe mal hudobné nápady, pár piesní sme urobili aj spolu. Sme osvedčená dvojica, ktorá takto robí už dlhé roky," doplnil Ďuďo Dudák.

"Hudba na albume je kaleidoskop toho, čo sme za sedem rokov od posledného radového albumu počúvali a tvorili. Čiže staršie nápady, aj úplné novinky. Spája ich to, že sme ich nahrali do finálnej podoby tento rok. S cieľom, aby zneli aktuálne. Jednoducho povedané ako Hex v roku 2017," upresnil Ďuďo Dudák.

Skupina Hex vznikla v roku 1989 a patrí k najúspešnejším slovenským kapelám. Hrá v zložení Peter Ďuďo Dudák - spev, gitara, klávesy, Martin Fefe Žúži - gitara, Tomáš Yxo Dohňanský - basová gitara a Tibor Tybyke Szabados - bicie nástroje. V októbri 1992 vydali debutový album Ježiš Kristus nosí krátke nohavice. V septembri 1993 vyšiel druhý album Abrakadabra s hitom Letná láska a v decembri 1994 tretí album Hex, na ktorom bola známa skladba 1, 2, 3 dobrý deň. Úspešný bol album Ultrapop, vydaný v máji 1997 s hitmi Vetroň a Maťo a Linda. V novembri 2002 vydali album Víkend, na ktorom sú známe pesničky V piatok podvečer, Michaela či Chvíľu áno, chvíľu nie. Ďalší štúdiový album Nikdy nebolo lepšie vyšiel v máji 2006, hitmi z neho boli piesne Život, Nikdy nebolo lepšie, Bratislavskí chalani aj Inštruktor. V roku 2006 vyšli kompilácie Hex 1990 – 1995 a Hex 1996 – 2000. V novembri 2007 vydali DVD Cesta z mesta-Live a v novembri 2010 štúdiový album s názvom Ty a ja. V novembri 2013 vyšla kompiláciu s názvom Všetko najlepšie. V roku 2014 prišli s hitom Indiánske leto a v roku 2015 s hitom Beh. V novembri 2015 vydali Hex Song Box s pätnástimi hitmi skupiny, ktorého prílohou je CD Hex Live so záznamom koncertu Live In Stará tržnica zo 6. novembra 2014. V máji 2017 vydali nový singel Ľahký song, ktorý bol avízom na vydanie nového albumu.