Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skupina Mandrage predstavuje singel a videoklip Apolinář

Na snímke kapela Mandrage. Foto: Facebook Mandrage

Na novom albume sa objavujú autorské piesne od jednotlivých členov kapely, pričom za Apolinářom stojí priamo spevák Vít Starý, ktorý v piesni odkrýva svoje obavy a pocity.

Bratislava 20. júna (TASR/Teraz.sk) – Známa česká kapela Mandrage vydala v januári tohto roka kritikmi aj poslucháčmi oceňovaný album Po půlnoci, po ktorom absolvovala úspešné turné. Teraz prichádza s ďalším singlom z novej platne. Hudbu aj text zložil spevák Vít Starý.

Atmosféru skladby vo videoklipe zachytilo režisérske duo Jordan Haj a Givinar Kříž, ktorí do hlavných postáv obsadili frontmana kapely spolu s výrazným spevákom a hercom Petrom Vášom. Mandrage tak touto piesňou aj videoklipom posunuli svoju latku zase o kúsok vyššie.

"Keď nám Víťa po prvýkrát zahral Apolináře, zostali sme pozerať s otvorenými ústami a husou kožou. Náš frontman je extrémne introvertný človek, niekedy sa nám nezverí ani s tým, či príde zajtra na skúšku. Nikto z nás nečakal, že príde s takou osobnou spoveďou. Už od tej chvíle, keď Apolinářa po prvý raz zahral na gitaru v skúšobni, je to tiež jedna z našich najobľúbenejších piesní od Mandrage vôbec. Máme radi spôsob, akým Víťa píše a skladá a sme veľmi radi, že po dlhšej autorskej hibernácii nosí do skúšobne zase hudbu aj texty a že jeho autorský návrat bol uvedený takou silnou piesňou," zhodujú sa členovia kapely.



Apolinář je tretím singlom z albumu Po půlnoci, predchádzajúci singel Motýli sa na YouTube blíži k piatim miliónom vzhliadnutí. Vo všetkých skladbách z nového albumu sa Mandrage vracajú k svojim gitarovým a rockovým koreňom.

Na novom albume sa objavujú autorské piesne od jednotlivých členov kapely, pričom za Apolinářom stojí priamo spevák Vít Starý, ktorý v piesni odkrýva svoje obavy a pocity.

"Pieseň je o stenách okolo nás, o mrežiach, ktoré nás držia vnútri seba samých, a o tom, ako nesmierne je niekedy náročné toto naše vlastné vnútorné väzenie opustiť," popisuje frontman kapely.

Vzhľadom na veľmi intímny charakter skladby pátrala kapela po spriatelených režiséroch, ktorí by príbeh uchopili citlivo a zároveň nenarušili jeho silu. K realizácii tak nakoniec oslovili Givinara Kříža a Jordana Haja, s ktorými ich spája priateľstvo a ich prácu rešpektujú. Autor scenára Haj prišiel s ideou obrazu väzenia vlastnej mysle a jej bezvýchodiskovosti. Klietke, ktorú si človek sám stavia.

Mandrage vyrazia začiatkom októbra na jesenné turné, ktoré je pokračovaním jarného Tour 2018. V priebehu dvoch mesiacov navštívia 15 českých miest a zastavia sa 6. októbra aj v Bratislave, kde predstavia poslucháčom nielen novinky z tohtoročného albumu Po půlnoci, ale tiež svoje najväčšie hity zo starších albumov.

TASR informovala PR manažérka Ľuba Svatá.