Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Slávnosti pod Poľanou majú novinku: Sprievod v svadobných krojoch

Na ilustračnej snímke predvádza folklórny súbor Žito začepčenie nevesty na Svadobnej výstave v obci Krakovany. Foto: TASR/Martin Palkovič

V sprievode bude účinkovať 41 mladých párov v obradnom svadobnom odeve z rôznych regiónov Slovenska, 21 párov Slovákov z obcí v Maďarsku a jeden pár zo Selenča - Vojvodiny v Srbsku.

Detva 8. júla (TASR) - Novinkou tohtoročných Folklórnych slávností pod Poľanou, ktoré sa v týchto dňoch konajú v Detve, je prehliadka tradičných svadobných krojov. Mestom povedie v nedeľu 9. júla sprievod najkrajších mladúch vo svadobných krojoch z rôznych častí Slovenska a Slovákov z Maďarska.

"Podujatie sa začne približne o 11.15 h v rímskokatolíckom kostole v Detve, potom svadobný sprievod pokračuje na Námestie SNP, kde bude promenáda a krátke predstavenie mladých párov a ich svadobných krojov," informovala hovorkyňa mesta Detva Zuzana Juhaniaková.

V sprievode bude účinkovať 41 mladých párov v obradnom svadobnom odeve z rôznych regiónov Slovenska, 21 párov Slovákov z obcí v Maďarsku a jeden pár zo Selenča - Vojvodiny v Srbsku. Spoluúčinkovať bude Ľudová hudba Svrčkovci zo Šalgotarjánu, tri sestry Komjáthiové z Veňarcu, folklórna skupina a ľudová hudba Detvani, Ženská spevácka skupina a členovia folklórneho súboru Detva.

Pre návštevníkov pripravili organizátori aj výstavu „Čo patrilo do výbavy mladuchy“, ktorú si môžu prezrieť v kultúrnom dome pri kostole. Mladé páry zo sprievodu sa predstavia aj v záverečnom galaprograme slávností v nedeľu o 15.00 h.