Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Za prínos slovenskej kinematografii ocenia D. Hanáka a D. Dušeka

Z tlačovej konferencie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) 16. apríla 2014 v Bratislave pri príležitosti odovzdávania Národných filmových cien Slnko v sieti 2014. Na snímke zľava prezident SFTA Ondrej Šulaj, generálny riaditeľ SFU Peter Dubecký a zástupkyňa LITA Mirka Brezovská počas konferencie. Foto: TASR/Pavel Neubauer

O nomináciách i držiteľoch cien za filmy a tvorivé výkony z rokov 2012-2013, ktorí budú vyhlásení počas galavečera v 17 kategóriách, rozhodli v dvojkolovom hlasovaní členovia SFTA.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Cenu Slnko v sieti 2014 za výnimočný prínos slovenskej kinematografii dostanú režisér Dušan Hanák a scenárista Dušan Dušek. Dnes to oznámil na tlačovej konferencii v Bratislave prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Ondrej Šulaj. "Sú to filmári, ktorí zanechali v slovenskej kinematografii význačnú stopu a ovplyvnili naozaj celú generáciu mladých dokumentaristov, ale aj hraných režisérov, scenáristov," uviedol Šulaj. Ako ďalej informoval, slávnostné udeľovanie národných filmových cien sa uskutoční v sobotu 26. apríla v historickej budove Slovenského národného divadla. Priamy prenos z podujatia si budú môcť pozrieť fanúšikovia filmového umenia aj v televíznom vysielaní.

O nomináciách i držiteľoch cien za filmy a tvorivé výkony z rokov 2012-2013, ktorí budú vyhlásení počas galavečera v 17 kategóriách, rozhodli v dvojkolovom hlasovaní členovia SFTA. O držiteľoch ceny za výnimočný prínos rozhodlo Prezídium SFTA. V minulosti toto ocenenie získali režisér Juraj Herz (2004), v roku 2006 filmový publicista Pavel Branko a kameraman Stanislav Szomolányi, o dva roky neskôr filmový strihač Maximilián Remeň a kameraman Vincent Rosinec, v roku 2010 herec Ladislav Chudík a dramaturg a scenárista Albert Marenčin a v roku 2012 kameraman Tibor Biath a režisér a scenárista Eduard Grečner.



Najviac nominácií na Slnko v sieti 2014 získali snímky Môj pes Killer režisérky a scenáristky Miry Fornay (šesť nominácií) a režisérsky debut Jonáša Karáska Kandidát, ktorý je na ocenenie nominovaný v piatich kategóriách. Po štyri nominácie dostali filmy Colette, Ďakujem, dobre, Klauni a Zázrak. O titul najlepší hraný film zabojujú Môj pes Killer, Kandidát a Zázrak režiséra Juraja Lehotského. Akademici vyberali zo 16 dlhometrážnych hraných, 13 dokumentárnych, piatich animovaných a piatich krátkych hraných filmov.



Priamy prenos podujatia odvysiela RTVS na Dvojke. Podľa Ondreja Šulaja nepôjde o šou program, ale bude to "malá oslava slovenského filmu". V súvislosti s ňou pripravila SFTA tri dokumenty, ktoré mapujú situáciu v slovenskej kinematografii. Spolu s nimi televízny program zameraný na náročného diváka ponúkne aj jeden z nominovaných filmov - Môj pes Killer. Večerom budú sprevádzať Petra Polnišová a Boris Farkaš.