Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

PRIESKUM: Slováci čítajú viac ako po minulé roky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V súčasnosti pravidelne číta knihy necelá polovica ľudí, pričom desatina Slovákov číta knihy každý deň. Naopak, 18 percent ľudí priznáva, že knihy nečíta vôbec.

Bratislava 27. júla (TASR) – Ľudia na Slovensku čítajú čoraz častejšie a v knižniciach majú viac kníh ako po minulé roky. Toto zistenie vyplýva z prieskumu LifeStyle, ktorý agentúra TNS Slovakia realizovala v roku 2015 na reprezentatívnej vzorke viac ako 4 500 respondentov vo veku od 15 do 65 rokov. TASR o tom informovala PR manažérka agentúry Vladimíra Bunčáková.

Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že podiel ľudí, ktorí aspoň raz týždenne čítajú, narastá. Zatiaľ čo v roku 2013 čítalo knihy minimálne raz za týždeň 37 percent obyvateľov Slovenska, posledné meranie naznačuje nárast až o 8 percent. V súčasnosti pravidelne číta knihy necelá polovica ľudí, pričom desatina Slovákov číta knihy každý deň. Naopak, 18 percent ľudí priznáva, že knihy nečíta vôbec.

Narastá aj počet domácností s väčším počtom kníh v domácich knižniciach. Dve pätiny Slovákov tvrdia, že sa v ich knižnici nachádza určite viac ako 100 kníh, čo je o 5 percent viac, ako to bolo v roku 2013. Knihy čítajú viac ženy ako muži. Medzi častejších čitateľov tiež patria mladí ľudia vo veku do 30 rokov, obyvatelia veľkých miest nad 100 000 obyvateľov a ľudia s vyšším vzdelaním a vyšším príjmom.