Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Dnes sa rozbieha tretí ročník fotografickej súťaže Slovak Press Foto

Z tlačovej konferencie k vyhláseniu 3. ročníka Slovak Press Photo a následnej výstavy 28. mája 2014 v Bratislave. Na snímke zľava primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, riaditeľka súťaže 3. ročníka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová a predseda poroty 3. ročníka Slovak Press Photo Paul Martinka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Do súťaže sa môžu zapojiť fotografi, ktorí tvoria pre médiá a majú trvalý pobyt na území SR.

Bratislava 28. mája (TASR) – Slovenskí fotografi a fotožurnalisti publikujúci v médiách sa od dnes môžu prihlásiť do 3. ročníka prestížnej súťaže Slovak Press Foto. Súťaž si kladie za cieľ prinášať nezávislé autentické obrazové svedectvá o živote videné cez objektív fotoaparátu.

Do súťaže sa môžu zapojiť fotografi, ktorí tvoria pre médiá a majú trvalý pobyt na území SR. Prihlásiť môžu svoje práce, ktoré vznikli v období od 31. augusta 2013 do 31. augusta 2014, kedy je uzávierka súťaže. Vyhlásenie výsledkov, spojené s odovzdávaním cien, bude 23. októbra. Vybrané práce budú následne vystavené v priestoroch bratislavskej Starej tržnice.

O cenách a hlavnej výhre Grand Prix rozhodne odborná medzinárodná porota. Jej predsedom je fotograf Paul Martinka, slovenský rodák žijúci v USA. Členmi poroty sú medzinárodne uznávaní fotografi, dokonca držitelia ceny World Press Foto ako Yuri Kozirev, Jana Hojstričová, Jindřich Štreit, Jan Šibík, Roman Vondrouš a fotoreportér TASR Pavel Neubauer.

Okrem hlavnej ceny budú udelené aj ocenenia za celoživotné dielo autorovi, ktorý svojou činnosťou z pozície fotografa, historika, teoretika, kurátora a publicistu podporuje prezentáciu fotografií na výstavách alebo v publikáciách. Ako uviedol na dnešnej tlačovej besede k Slovak Press Foto primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, hlavné mesto udelí štipendijný Grant Bratislavy vo výške 2000 eur, určený na fotografovanie premien Bratislavy.

Fotografi môžu súťažiť v deviatich kategóriách: aktualita, každodenný život, reportáž, portrét, životné prostredie, šport, svet umenia, mladí fotografi do 25 rokov a novinkou tohto 3. ročníka je kategória stredoeurópska fotografia.