Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovak Press Photo vyhral Ivan Holub s fotografiou afrických detí

Na snímke predseda poroty, americký fotograf Stanley Greene. Foto: TASR/Michal Svítok

Víťazná fotografia vznikla počas filmového dokumentovania práce slovenských misionárov v Burundi.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Hlavnú cenu Grand Prix piateho ročníka súťaže Slovak Press Photo po dvoch hodnotiacich dňoch odborná porota rozhodla udeliť Ivanovi Holubovi za fotografiu Večera.

"Tá fotografia nesie hlboké posolstvo. V jednom zábere ukazuje veľký príbeh biednych detí a núti nás k zamysleniu, prečo je chudoba, bieda, utrpenie a vojny, prečo sú hladujúce deti. Zaujala nás na prvý pohľad, ale sme si pozreli všetky súťažné fotografie, či niektorá nebude ešte silnejšia. V závere sme sa k nej vrátili a rozhodli o udelení hlavnej ceny. Táto práca bola pre mňa veľkou skúsenosťou," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda poroty, fotograf Stanley Greene z USA.

Aj člen poroty Joe Klamar z Kanady mal podobné pocity. "Bola to obrovská škola stáť na druhej strane, hodnotiť a vyberať najlepšie fotografie. Zároveň učiť sa od iných, je to pre mňa energia. Keď som prvý raz videl fotografiu Večera, prešli mi zimomriavky po chrbte. Je to ikonická fotka, ktorá zaujme príbehom, kompozíciou. Dal som jej veľa naj prívlastkov," vyznal sa slovenský fotograf Joe Klamar z prestížnej agentúry AFP.

Víťazná fotografia vznikla počas filmového dokumentovania práce slovenských misionárov v Burundi. Tam postavili jedáleň a pygmejské deti v rámci slovenského nutričného programu sa tam chodievajú raz za deň najesť. Vďaka tomu vôbec prežívajú.

"Keby nemali toto jedlo, zomrú od hladu. Bolo to pre mňa fascinujúce sledovať, ako sa tie deti správali. Nie sú to žiadne šantiace deti, ale mlčky čakali na rozdanie jedla, ticho sú aj počas jedenia obrovskej porcie a keď ju zjedia, odídu preč. Fotografiu som urobil počas nakrúcania filmu a primárne nebol môj cieľ fotiť, ale nedalo mi to," priznal sa Ivan Holub. Vraj ani veľmi nemal záujem zúčastniť sa tejto súťaže, ale dcéra - fotografka - ho presvedčila, aj vybrala tento záber.

Riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová prezradila, že porota prvý raz hodnotila elektronicky zaslané fotografie. Tých bolo 1522 od 191 autorov a na slávnostnom vyhodnotení 19. októbra najlepší získajú ceny v deviatich kategóriách: reportáž, aktualita, každodenný život, svet umenia a šoubiznisu, šport, príroda a životné prostredie. Dve kategórie sú medzinárodné: študenti a mladí fotografi do 25 rokov, stredoeurópska fotografia, vyhodnotený bude aj grant Bratislavy.

Súťažné fotografie mapovali aktuálne dianie na Slovensku a vo svete v súvislosti s utečeneckou krízou, vojnovými konfliktmi, tiež environmentálne problémy, sociálnu tematiku, politické protesty a iné dianie.

"Vlani bola lepšia kvalita video súťaže, preto sme sa rozhodli teraz neudeliť hlavnú cenu, aby sme neznížili latku kvality. Rozhodli sme udeliť špeciálnu cenu poroty Tomášovi Rakovi," konštatoval predseda tejto súťaže, režisér Pavol Barabáš.