Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Slovenská Biela noc rozbliká festival v Plzni

Bielu noc - najväčší festival súčasného umenia v Európe si 10. októbra 2015 po prvý raz užili aj obyvatelia a návštevníci Bratislavy. Na snímke dielo Andromeda - vesmírna inštalácia 5000 svetielok, ktorú pripravil slovenský umelec Peter Vrábeľ na Ondrejskom cintoríne. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Plzenské podujatie ponúkne svojim návštevníkom tri kilometre dlhú trasu plnú svetla a umenia medzi panelákmi sídliska Lochotín.

Bratislava 11. marca (TASR) - Po šiestich ročníkoch Bielej noci v Košiciach a úspešnej premiére aj v Bratislave sa časť diel z festivalu predstaví v Plzni. Festival svetla a umenia vo verejnom priestore sa tam uskutoční od 18. do 19. marca, tento rok pod názvom Blik Blik.

Plzenské podujatie ponúkne svojim návštevníkom tri kilometre dlhú trasu plnú svetla a umenia medzi panelákmi sídliska Lochotín. "Predstaví sa 11 umeleckých projektov, medzi ktorými diváci uvidia aj svetelnú inštaláciu Petra Vrábeľa Andromeda - vesmírny koberec posiaty 5000 svetielkami z plastových lyžičiek," TASR informovala riaditeľka festivalu Biela noc Zuzana Pacáková.

Diváci v Plzni sa môžu tešiť aj na interaktívny digitálny ohňostroj od Zany Petrovičovej a Ondreja Makšiho, ale aj 50 svetelných bežcov z dielne Róberta Farkaša s názvom Za mier. Všetky tri diela vytvorili umelci pre festival Biela noc. "Som veľmi šťastná, že naše diela poputujú do Plzne, Európskeho hlavného mesta kultúry 2015, a vyskúšajú si nové prostredie a najmä nové publikum," uviedla šéfka slovenskej Bielej noci, najväčšieho festivalu súčasného umenia, ktorý "prijíma nové výzvy". "Okrem celoročnej práce na festivale chceme naďalej podnecovať vznik nových diel, ktoré sa budeme snažiť exportovať na zahraničné festivaly," dodala Pacáková.