Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia pozýva na úvodný koncert cyklu Hudobná mozaika

Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor, ilustračná snímka. Foto: Slovenská filharmónia/Ján Lukáš

Návštevníkom sa predstavia špičkoví umelci – francúzsky klavirista I. Lazar, holandsko-francúzska husľová virtuózka C. S. Lariviére, ktorú bude na klavíri sprevádzať japonská klaviristka N. Ohno.

Bratislava 12. novembra (TASR) - V utorok 13. novembra sa v Malej sále Slovenskej filharmónie (SF) uskutoční úvodný koncert cyklu Hudobná mozaika v spolupráci s International Holland Music Sessions. "Návštevníkom koncertu sa predstavia mladí špičkoví umelci – francúzsky klavirista Ingmar Lazar, holandsko-francúzska husľová virtuózka Cosima Soulez Lariviére, ktorú bude na klavíri sprevádzať japonská klaviristka Natsumi Ohno," TASR informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

V rámci cyklu Hudobná mozaika, pozostávajúceho z prezentácie rozmanitých komorných zoskupení, patrí priestor štyroch koncertov už tradične mladým špičkovým interpretom, ktorých vystúpenia organizuje SF v spolupráci s International Holland Music Sessions (IHMS). Organizácia Holland Music Sessions usporadúva majstrovské kurzy vedené poprednými umelcami súčasnosti pre laureátov najvýznamnejších svetových medzinárodných súťaží a následne organizuje ich koncertné turné v popredných sálach Holandska vrátane Concertgebouw Amsterdam, ako aj ďalších európskych štátoch a v Rusku. "Na týchto koncertoch sa môžeme tešiť na výkony plné mladíckej energie, sviežosti a vášne, ale aj profesionálnej suverenity," dodala.

Holandsko-francúzska huslistka Cosima Soulez Lariviére vyhrala minulú jeseň 1. cenu na súťaži Bartók World Competition v Budapešti. Po víťazstve na Bartókovej súťaži umelkyňa uviedla: "Najdôležitejšou úlohou hudobníka je naladiť sa na vlnovú dĺžku skladateľovej duše a ducha a na kultúru a tradície jeho vlasti." V druhej polovici koncertu bude účinkovať francúzsky klavirista Ingmar Lazar, ktorý rýchlo napreduje na výslnie komornej hudby. "Hudobníci v pestrom programe ponúknu skvostné diela skladateľov rozmanitých kultúr. Ingmar Lazar stvárni odlišné poetiky Lisztovho virtuózneho Mefistotelovského valčíka a opojnú zvukomalebnosť a brilantnosť Ravelových Zrkadiel," uzavrela Tolstova.

Koncert sa začne o 19.00 h.