Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia uvádza mimoriadny koncert k Roku M. R. Štefánika

Ilustračná snímka. Foto: Slovenská filharmónia/Ján Lukáš

Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor (zbormajster Jozef Chabroň) a sólisti vystúpia pod taktovkou slovenského dirigenta Olivera Dohnányiho.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Slovenská filharmónia uvedie vo štvrtok v koncertnej sieni Reduty mimoriadny koncert k Roku Milana Rastislava Štefánika, astronóma, generála, diplomata, demokrata a humanistu. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor (zbormajster Jozef Chabroň) a sólisti vystúpia pod taktovkou slovenského dirigenta Olivera Dohnányiho. Sólistami večera budú dvaja poprední umelci mladej generácie, husľový virtuóz Dalibor Karvay a slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová, od roku 2009 sólistka Deutsche Oper Berlin.

V interpretácii Dalibora Karvaya zaznie Koncert pre husle a orchester a mol, op. 53 Antonína Dvořáka, ktorý je považovaný za jedno z vrcholných diel skladateľa, uviedla Tolstova. Vznikol na začiatku osemdesiatych rokov 19. storočia. Slovenský hudobný skladateľ Peter Martinček van Grob skomponoval pre mezzosoprán Jany Kurucovej sólový part 4. symfónie, ktorá nesie názov In Memoriam M. R. Štefánik. Monumentálne vokálno-inštrumentálne dielo zhudobňuje texty básní Williama Ernesta Henleyho a Guillauma Apollinaira. Program doplní Predohra k Stodolovej dráme Kráľ Svätopluk, op. 10 Eugena Suchoňa.

Týmto koncertom začína Slovenská filharmónia 71. koncertnú sezónu, ktorá potrvá do júna 2020. Podľa Tolstovej sú pripravené koncerty v interpretácii orchestra Slovenskej filharmónie, Slovenského filharmonického zboru či Slovenského komorného orchestra. Okrem troch hudobných stálic sa počas sezóny predstaví mnoho domácich a zahraničných hosťujúcich umelcov, sólistov, dirigentov či komorných zoskupení. Program koncertov je uvedený na webovej stránke filharmonia.sk.

Deň nato, v piatok 13. septembra, sa predstaví aj Slovenský komorný orchester (umelecký vedúci Ewald Danel), ktorý pravidelne v mesiaci september uvádza Mimoriadny koncert Bez bariér. Tentoraz sa koncert pre zdravotne postihnutých uskutoční po ôsmykrát. Program bude zostavený z diel Georga Friedricha Händla, Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha, Franza Schuberta, Wolfganga Amadea Mozarta, Césara Francka a Ludwiga van Beethovena. Na záver zaznejú nezabudnuteľné piesne Jaroslava Ježka. Koncert sa uskutoční v Stĺpovej sieni Slovenskej filharmónie s bezbariérovým vstupom. Sólistami piatkového podvečera budú člen komorného orchestra, violista Peter Zwiebel a nevidiaci spevák Maroš Bango.