Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia uvedie organový recitál W. Guggenmosa

Na archívnej snímke z 12. júna 2013 budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

V interpretácii nemecko-švajčiarskeho umelca zaznie program siahajúci od baroka po súčasnosť.

Bratislava 23. februára (TASR) – Slovenská filharmónia (SF) uvedie v nedeľu (26. 2.) vo svojej Koncertnej sieni druhý organový recitál 74. koncertnej sezóny. Hosťom popoludnia v bratislavskej Redute bude Willibald Guggenmos, titulárny organista Dómu v St. Gallen. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

V interpretácii nemecko-švajčiarskeho umelca zaznie program siahajúci od baroka po súčasnosť. "Na úvod koncertu to bude Prelúdium a fúga c mol BWV546 Johanna Sebastiana Bacha. Nasledovať budú dve diela Camilla Saint-Saënsa – Adagio z 3. symfónie c mol op. 78 s prívlastkom "Organová", ktorá vznikla na objednávku Kráľovskej filharmonickej spoločnosti v Londýne, kde bola aj prvýkrát uvedená 19. mája 1886 pod dirigentskou taktovkou samotného skladateľa, a Improvizácia č. 7 a mol s oslavným a fanfárovým charakterom," približuje filharmónia.

Uvedené diela vystriedajú Legenda Franza Liszta a Chorál č. 3 a mol Césara Francka. Guggenmosov recitál predstaví aj Deuxime Légende (Druhú legendu) Josepha Bonneta, ktorý patril v prvej polovici 20. storočia medzi najvýznamnejších francúzskych organových interpretov a pedagógov.

Koncert uzavrú dve skladby menej známeho, no svojho času významného skladateľa a organistu Edwina Henryho Lemara, rodáka z anglického Ventnoru. "Z desiatok Lemarových organových kompozícií je najznámejšie Andantino in Des op. 83 č. 2 z roku 1888, chýrne pod názvom Mesačný svit a ruže, a Toccata di Concertoop. 59," približuje SF koncertný program. Zaznie na kráľovskom nástroji v Koncertnej sieni SF, ktorý patrí k najväčším píšťalovým organom na Slovensku.