Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia v Prahe pripomenula 30. výročie ČR a SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podujatie sa uskutočnilo v rámci projektu Česko-slovenský rok, nad ktorým prevzali záštitu prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel.

Praha 27. októbra (TASR) - V pražskom Obecnom dome sa pri príležitosti 30. výročia vzniku SR a ČR a tiež 105. výročia vzniku Československa v piatok uskutočnil koncert Slovenskej filharmónie a ďalších hostí. Veľvyslankyňa SR v Česku Ingrid Brocková označila vzájomné vzťahy Česka a Slovenska za jedinečné, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Myslím si, že na svete nie sú iné dve krajiny, ktoré by spoločne vedeli v priateľskej a vrúcnej atmosfére sláviť vznik niekdajšieho spoločného štátu a zároveň aj jeho rozdelenie. Práve táto jedinečnosť slovensko-českých vzťahov, ich bohatosť a intenzita je ďalším dôvodom na oslavu," povedala v úvodnom príhovore Brocková.

Vyzdvihla, že koncert sa konal práve v Obecnom dome, ktorý je nielen centrom kultúry, ale je tiež spätý s dejinami československej štátnosti. Práve tu bola 28. októbra 1918 vyhlásená samostatnosť Československa.

Program tvorili skladby hudobných skladateľov, ktorých život bol spojený s históriou Československa, ale aj staršou históriou tohto územia a novodobými dejinami samostatných republík. Počas večera zaznela napríklad symfonická báseň Vltava od českého skladateľa Bedřicha Smetanu, suita z baletu Bratislavský majáles od slovenského dirigenta a skladateľa Ľudovíta Rajtera či Pieseň o rodnej zemi slovenského skladateľa a priekopníka slovenskej populárnej hudby Gejzu Dusíka.

Spolu s hudobníkmi Slovenskej filharmónie v Obecnom dome vystúpila aj slovenská rodáčka žijúca v Prahe – sopranistka Simona Šaturová, ktorá pôsobí po celom svete – a rovnako medzinárodne uznávaný český violončelista Jiří Bárta. Koncert dirigoval Daniel Raiskin, ktorý je šéfdirigentom Slovenskej filharmónie.

Podujatie sa uskutočnilo v rámci projektu Česko-slovenský rok, nad ktorým prevzali záštitu prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel. Podľa organizátorov bol koncert venovaný jednak významným historickým medzníkom dejín SR a ČR a tiež nedožitým jubileám najvýznamnejších hudobných osobností oboch krajín.