Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenská hudobná liga vyráža za kapelami do klubov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do tohtoročnej edície sa prihlásilo 48 interpretov, pričom do finále postúpi osem z nich.

Stropkov 9. januára (TASR) - Slovenská hudobná liga (SHL) vyráža za kapelami do klubov. Svojho nového víťaza spozná začiatkom augusta, zoznam finalistov 6. ročníka vzíde zo siedmich základných kôl. Sedem z nich vyberie odborná porota a jedno miesto je rezervované pre hlasovanie fanúšikov. V roku 2016 prejde SHL viacerými zmenami, prvou a najzásadnejšou je formát základných kôl, ktoré sa od januára do mája budú konať v kluboch v siedmich slovenských mestách.

„V minulosti síce kapely nemali problém precestovať celé Slovensko, aby sa predstavili v základných kolách, veď poslední dvaja víťazi sú z Bratislavy a Trnavy, ale hudba sa hrá pre ľudí a my chceme, aby k nim mali bližšie aj ich fanúšikovia. Veríme teda, že každé z kôl bude mať výbornú atmosféru,“ uviedol riaditeľ SHL Ľubomír Sluk.

Do tohtoročnej edície sa prihlásilo 48 interpretov, pričom do finále postúpi osem z nich. Sedem vyberie odborná porota, z toho jedným postupujúcim bude kapela alebo sólový interpret s vekovým priemerom do 21 rokov a zostavu uzavrú v hlasovaní fanúšikovia. „Pre každého z finalistov bude povinná jedna cover verzia a pieseň, ktorú vyberieme na základe prihlásených skladieb do súťaže vyhlásenej pre autorov hudby a textárov. Pre tento krok sme sa rozhodli z jednoduchého dôvodu. Vidíme tu priestor vyhrať sa umelecky s piesňami, ktorých autorom je niekto iný, čo porote pomôže dotvoriť si detailnejší obraz o interpretoch,“ vysvetlil Sluk.

Prvýkrát v histórii SHL bude finále open air. Na stropkovskom námestí sa podľa Sluka teda verejnosť môže tešiť na poriadnu porciu kvalitnej muziky. „Všetkých nás spája hudba a hoci ide o súťaž, naším prianím je, aby každý z ôsmich večerov, vrátane finále, bol o muzike a s tým spojenou náladou. Teší ma, že súťažiaci opäť ponúkajú pestrú mozaiku žánrov, preto sme presvedčení, že to bude naozaj silný a zaujímavý ročník,“ zdôraznil Sluk.