Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenská kuchárska kniha bodovala v Paríži

Ilustračná snímka Foto: TASR/Bohdan Kočák

Menu z edície Kuchárska elita dostala dnes certifikát Best in the World v regióne východnej Európy na Gourmand World Cookbook Awards v Paríži, v predvečer svetového veľtrhu kuchárskych kníh.

Bratislava 13. marca (TASR) - Medzi najlepšie kuchárske knihy sveta patrí podľa Gourmand International slovenská publikácia Menu z edície Kuchárska elita. Jej vydavatelia si dnes prevzali certifikát Best in the World v regióne východnej Európy na Gourmand World Cookbook Awards v Paríži, v predvečer svetového veľtrhu kuchárskych kníh Paris Cookbook Fair. TASR informovala Zlatica Kramárová zo spoločnosti Direct press.

Do súťaže boli prihlásené tisícky kníh zo 162 krajín sveta, z nich vybrali 283 finalistov zo 72 krajín. "V každej kategórii boli štyria finalisti, z ktorých mali vraj organizátori problém vybrať. Slovenská kniha sa umiestnila na 3. mieste," doplnila. Prezident súťaže Edouard Cointreau na margo finalistov poznamenal: "Je to, ako keď máte štyri deti a musíte si vybrať, ktoré máte najradšej."

Z regiónu východnej Európy súťažilo niekoľko desiatok kníh, silné zastúpenie mali Poliaci, Maďari, Rusi, kvalitné knihy predstavili aj Estónci. Podľa Jána Kramára, konateľa vydavateľstva Direct press, v ktorom ocenená kniha vyšla, cena patrí predovšetkým tým, ktorí sa na vzniku publikácie podieľali. "Slovenskej kuchárskej špičke od A po Z, čo v našom prípade znamená od Artza až po Žídeka. Ich diela ešte zhodnotili excelentné fotografie Luca Biscontiho a kvalitná tlač," dodal.