Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Kultúra

Slovenská výtvarníčka Bogdalíková v Bruseli zachytáva vnútorné svety

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vernisáž svojim speváckym vystúpením spestrila Adriana Fúriková, Slovenka z Rumunska, známa z účinkovania v televíznych programoch Zem spieva a Dedovizeň, ktorá rovnako pôsobí v Bruseli.

Brusel 9. júna (TASR) - Výstava Krajina Duše slovenskej výtvarníčky Denisy Olexy Bogdalíkovej, ktorá už šesť rokov žije a pôsobí v Bruseli, bude v reprezentačných priestoroch Generálneho konzulátu SR v Belgicku inštalovaná do októbra tohto roka. Informoval o tom v piatok spravodajca TASR v Bruseli.

Slávnostná vernisáž výstavy sa uskutočnila vo štvrtok večer. Toto podujatie sa koná v rámci konceptu Slovenský dom, ktorého cieľom je propagovať kultúrne a umelecké aktivity Slovákov žijúcich v Belgicku a sprostredkúvať im kontakt so slovenskou kultúrnou scénou.

Vernisáž svojim speváckym vystúpením spestrila Adriana Fúriková, Slovenka z Rumunska, známa z účinkovania v televíznych programoch Zem spieva a Dedovizeň, ktorá rovnako pôsobí v Bruseli.

Olexa Bogdalíková, ktorá vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení a Vysokú školu múzických umení v Bratislave, mala okrem Slovenska a Česka samostatné a kolektívne výstavy už aj v Belgicku, Egypte, Taliansku, Nemecku, Rakúsku. Pred dvoma týždňami bol jej obraz, tematicky venovaný vojne na Ukrajine, vystavený na Medzinárodnom bienále maľby v moldavskom Kišiňove.



Pre jej tvorbu sú charakteristické kombinácie ľudí ako masy a štruktúry mikrosveta a vesmíru a tvrdí, že vnútorný svet ľudí, ktorý sa snaží vo svoj tvorbe zachytiť je "krajinou duše sveta".

V Belgicku sa ocitla v novej úlohe matky, keď sa jej narodil syn, a učila sa tvoriť "po novom" - po nociach, keď sa nemusela o čas s nikým deliť, no podarilo sa jej každý rok mať aspoň jednu výstavu.

"Najväčším ocenením pre mňa je, keď vidím ako človek stojí pred mojim obrazom alebo sochou a pátra v nich, ponorí sa do nich, keď tam nachádza svoje veci a vtedy to dielo má vlastný príbeh," povedala Bogdalíková sa venuje aj umelecko-edukatívnym aktivitám pre deti aj dospelých. Takúto činnosť chce od nového školského roku vyvíjať aj pre slovenské deti v Belgicku.

Bogdalíkovej bruselská výstava obrazov a sôch, medzi ktorými sú aj skulptúry z čokolády, je predajná a autorka sa rozhodla, že desať percent zo zisku venuje na nákup zdravotníckeho materiálu pre Ukrajinu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)