Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Slovenské komédie v prehliadke Kino na hranici uvedie Milan Lasica

Milan Lasica, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Jarný filmový maratón predstaví aj súčasnú slovenskú tvorbu, zaujímavé tematické cykly, retrospektívy významných tvorcov.

Bratislava 26. apríla (TASR) - V piatok 28. apríla sa v hraničnom poľskom Cieszyne a Českom Těšíne začne 19. ročník filmovej prehliadky Kino na hranici. Jarný filmový maratón predstaví aj súčasnú slovenskú tvorbu, zaujímavé tematické cykly, retrospektívy významných tvorcov. Osobne sa na ňom zúčastní Milan Lasica, ktorého herecké umenie budú môcť diváci obdivovať v ôsmich filmoch.

Milan Lasica je obľúbeným hercom, glosátorom, interpretom aj textárom na Slovensku i v Česku. Programový tím prehliadky sa preto rozhodol predstaviť výber z jeho hereckej filmografie a v retrospektívnej sekcii uvedie za jeho osobnej účasti známe komédie Srdečný pozdrav ze zeměkoule (1982) Oldřicha Lipského, Samorost (1983) Otakara Fuku, Utekajme, už ide! (1986) Dušana Rapoša, Devět kruhů pekla (1987) Milana Muchnu, Vážení přátelé, ano! (1989) Dušana Kleina, Saturnin (1994) Jiřího Věrčáka či filmy Výchova dívek v Čechách (1997) Petra Kolihu alebo adaptáciu rovnomenného románu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále (2006) Jiřího Menzla.

V retrospektíve Kino na hranici predstaví aj výber z tvorby českého herca Karla Rodena i s uvedením slovenských koprodukčných snímok Tajnosti (2007) Alice Nellis a Lidice (2011) Petra Nikolaeva, či poľskej herečky Karoliny Gruszkej s projekciou koprodukčného filmu 3 sezóny v pekle (2009) Tomáša Mašína.

Najpočetnejšie majú slovenské snímky zastúpenie v sekciách s dôrazom na nové slovenské a české filmy, ktoré predstavia tituly z posledných dvoch rokov. Hrané filmy Piata loď (r. Iveta Grófová), Agáva (r. Ondrej Šulaj), Stanko (r. Rasťo Boroš), Učiteľka (r. Jan Hřebejk), Masaryk (r. Julius Ševčík) a Pirko (r. Peter a Lucia Klein Svoboda) doplnia dokumenty Para nad riekou (r. Robert Kirchhoff, Filip Remunda), Sloboda pod nákladom (r. Pavol Barabáš), 5 October (r. Martin Kollar) a Ťažká voľba (r. Zuzana Piussi). Z minoritných koprodukcií uvedú filmy Vlk z Královských Vinohrad Jana Němca, Baba z ľadu Bohdana Slámu, Cez kosti mŕtvych Agnieszky Holland a sekcia Filmy pre deti premietne animovaný film Lichožrúti (r. Galina Miklínová). V programe tiež figuruje debut slovenskej režisérky Terezy Nvotovej Špina, zaradený do sekcie venovanej tvorbe pražskej FAMU.

Ďalších päť slovenských snímok premietnu tematicky zostavené cykly. Titul Orbis Pictus (1997) Martina Šulíka a krátkometrážny film Záhradníci (2015) Miry Fornay ponúkne cyklus Emigranti a imigranti. V cykle zameranom na kostýmy a tvorbu návrhárov diváci uvidia filmy Zabudnite na Mozarta (1985, r. Miloslav Luther) a dokumentárny portrét Milan Čorba (2014, r. M. Šulík). Cyklus Provokatéri a chuligáni premietne Zmluvu s diablom (1967, r. Jozef Zachar), jeden z troch filmov, ktoré Kino na hranici ponúkne z archívnych fondov Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Prehliadka potrvá do stredy 3. mája.

TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.