Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Kultúra

Slovenské národné múzeum vníma verejnosť ako potrebnú inštitúciu

Na snímke budova Slovenského národného múzea v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Opodstatnenosť národnej zbierkotvornej inštitúcie vnímajú respondenti aj v posilňovaní národnej identity a taktiež vo význame, ktorý má pre rozvoj turizmu i regiónov.

Bratislava 7. marca (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) je pre krajinu a jej spoločnosť potrebná a dôležitá inštitúcia. Myslí si to 84 percent z 1017 respondentov, ktorí sa na konci januára (19. - 26. 1.) zúčastnili prieskumu realizovaného agentúrou Focus.

"Pre 43 percent respondentov spočíva konkrétny význam SNM pre spoločnosť v zachovávaní dedičstva predkov, podľa 39 percent opytovaných je najväčšia hodnota SNM v ochrane a pripomínaní historickej pamäte národa a podľa 35 percent v približovaní histórie mladej generácii," približuje výsledky prieskumu SNM. Opodstatnenosť národnej zbierkotvornej inštitúcie vnímajú respondenti aj v posilňovaní národnej identity a taktiež vo význame, ktorý má pre rozvoj turizmu i regiónov.

Prieskum sa zameral i na hodnotenie charakteristiky SNM. Za originálne múzeum ho považuje 67 percent respondentov, 62 percent považuje SNM za moderné a 60 percent za živé múzeum. Generálny riaditeľ SNM Branislav Panis zvýrazňuje v tejto súvislosti práve posledný spomínaný aspekt. "Svedčí o tom, že po dvoch rokoch opakovaného zatvárania celej spoločnosti má verejnosť hlad po živej kultúre, po návštevách múzeí, keďže ochotu zaplatiť poplatok za virtuálnu výstavu SNM deklarovalo v prieskume len 30 percent respondentov."

Panis deklaroval, že SNM využije aj zistenia prieskumu, ktoré sa zamerali na motiváciu verejnosti častejšie navštevovať múzeá, zvýraznil zároveň spoločenskú zodpovednosť národnej inštitúcie v ťaživom období bezprecedentnej vojenskej ruskej agresie na Ukrajine. "Okrem toho, že sme krok Ruskej federácie hrubo odsúdili, aktívne participujeme na pomoci utečencom. Ľuďom utekajúcim pred hrôzami vojny postupne poskytneme viac ako 50 ubytovacích jednotiek v našich špecializovaných múzeách. Vojnoví utečenci z Ukrajiny majú navyše vstup do všetkých 18 múzeí SNM zdarma," dodal generálny riaditeľ SNM.