Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Slovenskému publiku sa predstavia svetové hlasy zo Slovenska

Aj Slovensko dáva svetu veľké hlasy, ktoré sú magnetmi prestížnych scén a niekedy o tom ani nevieme.

Bratislava 16. apríla (TASR-OTS) - Veľké hlasy v opere sú vždy vzácne a je priam pravidlom, že ich počujeme len zriedkavo. Aj Slovensko dáva svetu veľké hlasy, ktoré sú magnetmi prestížnych scén a niekedy o tom ani nevieme.

Preto sa agentúry KAPOS a House of Music rozhodli vyplniť túto medzeru a postupne v rámci koncertných cyklov predstaviť slovenské operné hviezdy v sólových recitáloch. Prvý cyklus v roku 2012 otvárajú: Štefan Kocán (bas) a Pavol Bršlík (tenor), no agentúry plánujú neskôr uviesť Mira Dvorského, Dalibora Jenisa, Adrianu Kučerovú a ďalších.

Na prvom recitáli – 21. apríla - sa predstaví basista Štefan Kocán, ktorý dnes účinkuje na prestížnych svetových scénach. Tlieska mu rovnako milánska La Scala, ako aj Metropolitná opera v New Yorku, odkiaľ ho prostredníctvom priamych prenosov pozná celý svet. Na koncerte zaspieva perly basového repertoáru ruských skladateľov Čajkovského a Musorgského, a tiež svoje hviezdne árie z opier Händela, Mozarta, Rossiniho, Verdiho, Čajkovského a Smetanu. Štefan Kocán pripravil svoj program exkluzívne pre potreby bratislavského koncertu s prihliadnutím na svoj aktuálny operný repertoár, v ktorom dominuje medzi svetovou basovou špičkou.

Napriek tomu, že Štefan Kocán patrí medzi najobsadzovanejších svetových operných spevákov v basovom odbore, na Slovensku vystupuje minimálne. "Naposledy a zároveň jediný raz som mal malé sólové vystúpenie v Bratislave niekedy pred deviatimi – desiatimi rokmi. Odvtedy vystupujem iba v zahraničí. Som veľmi rád, že aj vďaka projektu Veľké slovenské hlasy budem môcť po dlhom čase v Bratislave koncertovať, veľmi sa na to teším," povedal Štefan Kocán, ktorého bude na koncerte sprevádzať vynikajúci klavirista Róbert Pechanec.

V júni sa slovenskému publiku v rámci cyklu Veľké slovenské hlasy predstaví tenorista Pavol Bršlík, ktorý v poslednom čase viackrát hosťoval na Slovensku. Spomeňme len jeho elektrizujúci výkon na BHS v koncertnom predvedení Donizettiho opery Lucrezia Borgia s Editou Grúberovou či nedávny brilantný výkon v Donizettiho Nápoji lásky v SND s Adrianou Kučerovou.

Na recitály v sprievode klavíra usporiadatelia vybrali Malú sálu Slovenskej filharmónie. Cieľom je umožniť slovenskému opernému publiku intímnejší kontakt s umelcami, ktorým sa už klania svet, no doma nie vždy majú dostatočný priestor.

Zdroj: KAPOS s.r.o. House of Music s.r.o. Za správnosť: Ján Korecký