Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Slovenskí fotografi vystavujú v SEDF dokumentárne súbory

Stredoeurópsky dom fotografie, Bratislava. Foto: citylife.sk

Vystavené diela sú spoločným výberom kurátorov a trinástich autorov, ktorý popri oficiálnych zadaniach prináša aj neoficiálne subjektívne výpovede.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Súčasné podoby dokumentárnej fotografie slovenských autorov približuje výstava Re/migrácia obrazu. Veľký výstavný projekt na dvoch poschodiach Stredoeurópskeho domu fotografie (SEDF) v Bratislave je oddnes prístupný verejnosti. Prezentuje tvorbu študentov, absolventov a pedagógov Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v hlavnom meste.

Vystavené diela sú spoločným výberom kurátorov a trinástich autorov, ktorý popri oficiálnych zadaniach prináša aj neoficiálne subjektívne výpovede. Ide najmä o porovnávanie príbuzných a odlišných tém domova. Tie zachytili jednotliví fotografi na Slovensku v kontextoch postojov k témam zaznamenaným na zahraničných pobytoch. Projekt tiež reflektuje vzrastajúci trend výmenných pobytov študentov a pedagógov Katedry fotografie a nových médií VŠVU na zahraničných univerzitách.

Podľa kurátorky výstavy Ingrid Bartekovej a autora projektu Jozefa Sedláka táto expozícia nepripomína premiestňovanie obrazu bezprostredne len medzi naším geografickým a širším zahraničným priestorom. Zároveň definuje meniace sa vnútorné postoje a reakcie autorov rôzneho veku na možnú blízku a vzdialenú realitu. Rovnako predpokladá a predkladá otázku spoločenského významu dokumentárnej fotografie v rámci globálnej migrácie obrazu a samotných autorov, ale aj aspekty skúmania histórie kultúrnych vrstiev a súvislostí.

Pri putovaní labyrintom skúmania o zmysle, kontextoch (sociologickom, dejinnom, psychoanalytickom, geografickom), o kultúrnej determinácii (re)migrácie obrazov a obrazov dokumentárnej fotografie je prvým predpokladom uvedomiť si podstatu foriem komunikácie vizuálneho umenia. Pre tvorcov, ktorých umenie vedie k sebauskutočňovaniu, ako aj pre divákov, ktorí sa na vizuálne obrazy pozerajú nielen na výstavách, ale predovšetkým vo verejnom i virtuálnom priestore. Na obidvoch stranách komunikácie vidieť znamená vedieť, a naopak, vedieť znamená naučiť sa vidieť.

Autormi fotografických súborov sú Petra Cepková, Jana Hojstričová, Michal Huba, Jakub Jančo, Robo Kočan, Deana Kolenčíková, Boris Németh, Jozef Sedlák, Ľubo Stacho, Monika Stacho, Juraj Starovecký, Martina Šimkovičová a Matúš Zajac.

Výstava potrvá do 24. januára 2016.