Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovensko navrhlo zapísať do zoznamu UNESCO 13 lokalít

Drevený kostolík v obci Hervartov v okrese Bardejov láka do obce okolo 3000 turistov z celého sveta ročne. Aj napriek tomu, že pochádza z 15. storočia a je zapísaný do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, miestni ho stále využívajú raz do týždňa na slávenie sv. omší. Okolo kostolíka je niekoľko starých sypancov, ktoré tiež patria do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. V minulosti i v súčastnosti slúži ako sklady. Na snímke najzachovalejší zo sypancov. Foto: TASR/Jana Jurčišinová

Vyplýva to z aktualizovanej koncepcie ochrany pamiatkového fondu zoznamu, ktorý minulý týždeň schválila vláda.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Slovensko navrhlo zapísať do Svetového dedičstva UNESCO 13 lokalít. Vyplýva to z aktualizovanej koncepcie ochrany pamiatkového fondu zoznamu, ktorý minulý týždeň schválila vláda.

V predbežnom zozname svetového dedičstva sa ku koncu minulého roka nachádzali: pevnostný systém na sútoku riek Dunaja a Váhu v Komárne – Komárome; Pamiatky Veľkej Moravy: Slovanské hradisko v Mikulčiciach – Kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch; Limes Romanus – rímske antické pamiatky na strednom Dunaji; Gemerské a abovské kostoly so stredovekými nástennými maľbami; pamätník Chatama Sófera; Tokajská vinohradnícka oblasť - súbor vinohradníckych pivníc; koncept šošovkovitého historického jadra Košíc; hubová flóra Bukovských vrchov; gejzír v Herľanoch; krasové údolia Slovenska; prírodná a kultúrna krajina dunajského regiónu; prírodné rezervácie Tatier a pôvodné lúky a pasienky Slovenska.

V zozname svetového dedičstva je zapísaných 1007 lokalít, ktoré sa nachádzajú v 161 štátoch sveta. Slovensko v ňom má sedem lokalít.

V roku 1993 bola zapísaná Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia; Spišský hrad a pamiatky okolia, ako aj rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec. V roku 2000 pribudol Bardejov a v roku 2008 drevené chrámy v slovenskej časti Karpatského oblúka. Lokalita Spišský hrad bola v roku 2009 rozšírená o územie historického jadra Levoče s dielom Majstra Pavla, pričom sa zmenil názov na Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia.

Prírodné dedičstvo reprezentujú jaskyne Aggtelekského a Slovenského krasu, spoločná lokalita s Maďarskom (zápis 1995, rozšírenie 2000) a Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka. Ide o spoločnú lokalitu s Ukrajinou a Nemeckom zapísanú v 2007, rozšírenú v roku 2011.