Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

VIDEO: SR otvorila v Rade EÚ výstavu založenú na štyroch živloch

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnes otvoril v Bruseli vizuálnu prezentáciu.Jej cieľom je predstaviť Slovensko ako modernú, dynamickú a predovšetkým inovatívnu krajinu.


Brusel 7. júla (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnes krátko popoludní otvoril v budove Rady Európskej únie Justus Lipsius v Bruseli vizuálnu prezentáciu, ktorá bude symbolicky reprezentovať polročné slovenské predsedníctvo v EÚ.

Cieľom vizuálnej prezentácie slovenského predsedníctva v Bruseli je predstaviť Slovensko ako modernú, dynamickú a predovšetkým inovatívnu krajinu, čo je v súlade s oficiálne propagovanou značkou "Good Idea Slovakia".



Členské krajiny, ktoré zabezpečujú polročné rotujúce predsedníctvo, sa snažia prostredníctvom vizuálnej prezentácie v hlavnej budove Rady EÚ poukázať na kultúrne, umelecké a historické špecifiká svojej krajiny. Cez átrium budovy, kde je výstava umiestnená, prejdú v priebehu pol roka desaťtisíce ľudí - zástupcovia členských krajín, európskych inštitúcií, zahraniční novinári, zamestnanci euroinštitúcií a do tejto časti sa dostanú aj návštevníci.

Slovensko stavilo na projekt s názvom "Štyri elementy inovácie" od Slovenskej asociácie interiérových dizajnérov (SAID), ktorý zobrazuje unikátne technológie a vynálezy slovenských výrobcov. Na projekte sa podieľali šiesti autori, ktorí o sebe tvrdia, že "ich srdce bije pre Slovensko".

Zámerom výstavy, ktorá je výsledkom otvorenej súťaže, je vyvolať pozitívny prvý dojem a odovzdať posolstvo, že Slovensko je krajina inovácií a pomáha meniť svet. Autori vsadili na koncept starovekej filozofie, ktorá chápe štyri živly - oheň, vodu, zem a vzduch - ako základné stavebné zložky sveta. Exponáty budú vyobrazené na montovaných stenách v átriu, fyzicky prítomný bude iba Aeromobil.

Slovensko chce vystavenými exponátmi odkázať, že prispieva inovatívnymi elementmi v každej sfére.

Prvok zeme zastupuje inovatívna obytná bunka Ekokapsula od firmy Nice Architects, ktorá vyrába energiu zo slnka, zachytáva dažďovú vodu a veternú energiu. Na element vody odkazujú kajaky a kanoe firmy Vajda Group, ktoré sa osvedčili aj na olympijských hrách.

Živel ohňa je na výstave zastúpený plazmovým systémom vŕtania PLASMABIT od firmy GA Drilling, ktorá znamená prelomový vývoj so zásadnou úsporou času a nákladov v ťažobnom priemysle.

Najlákavejším exponátom výstavy je Aeromobil, lietajúce auto zo Slovenska, ktoré znázorňuje prvok vzduchu. Na otvorení výstavy boli prítomní aj jeho autori, vývojár Štefan Klein a investor Juraj Vaculík. Ide o prototyp AeroMobil 3.0, ktorý už úspešne absolvoval všetky letové skúšky. Tento rok by firma mala začať prijímať prvé predbežné objednávky, záujem prejavili zákazníci z mnohých krajín sveta.