Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Slovenskú premiéru Bedárov si všimol aj newyorský portál BroadwayWorld

Na snímke zľava režisérka Marie Zamora, herci Titusz Tóbisz, Peter Makranský, Alžbeta Bartošová a Katarína Hasprová počas tlačovej konferencie divadla Nová scéna k premiére muzikálu Les misérables - Bedári v Bratislave 17. septembra 2019. Foto: TASR

Portál BroadwayWorld v recenzii hodnotí prístup režisérky Marie Zamora, ktorá si sama v parížskej produkcii Bedárov zahrala postavu Cosette.

New York 28. septembra (TASR) - Bratislavské uvedenie muzikálu Les Misérables/Bedári je sviežou interpretáciou majstrovského diela Alaina Boublila a Claudea-Michela Schönberga. Takto o vôbec prvom uvedení muzikálu Bedári na Slovensku píše newyorský divadelný portál BroadwayWorld. Dodáva, že ide o možno jedno z najlepších originálnych spracovaní toho muzikálu za ostatných niekoľko rokov.

Portál BroadwayWorld v recenzii hodnotí prístup režisérky Marie Zamora, ktorá si sama v parížskej produkcii Bedárov zahrala postavu Cosette a je takisto manželkou jedného z tvorcov muzikálu Alaina Boublila.

"Zamora vytvorila novú a dojímavú verziu. Je to ako pozerať sa na niečo známe z inej perspektívy. Inscenáciu zrežírovala s veľkým srdcom a vášňou. Doslova cítite spojenie medzi ňou a dielom," píše vo svojej recenzii na BroadwayWorld rakúsky recenzent Martin Ganeider.

Ganeider slovenské spracovanie muzikálu Bedári divákom rozhodne odporúča a nabáda ich, aby ho navštívili ešte skôr, než si pozrú aj neďalekú Viedeň.

Bratislavské Divadlo Nová scéna uviedlo slovenskú premiéru slávneho muzikálu Bedári v piatok 20. septembra. Podľa románu Victora Huga ho pôvodne napísali Alain Boublil a Claude-Michel Schönberg, ktorý zároveň aj zložil hudbu.

Režisérkou bratislavskej produkcie je Marie Zamora, choreografom Ján Ševčík, scénu navrhol Petr Hloušek, kostýmy Ľudmila Várossová a Adriena Adamíková. Muzikál hudobne naštudovala Iveta Weis Viskupová, text preložila Katarína Labajová-Pokorná, texty piesní prebásnil Ján Štrasser. Jakub Žídek a Peter Valentovič dirigujú 25-členný Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.

Muzikál Bedári mal svetovú premiéru v roku 1980 v parížskom Paláci športu, anglická verzia muzikálu bola prvýkrát uvedená v Londýne v roku 1985 a o dva roky neskôr na newyorskom Broadway, píše na svojej webovej stránke Divadlo Nová scéna v Bratislave.

Muzikál Bedári je najslávnejším a najdlhšie hraným divadelným muzikálom na svete. Získal viac ako 160 medzinárodných ocenení vrátane ôsmich ocenení Tony Awards. Jeho filmová adaptácia s Hughom Jackmanom a Russellom Crowom získala troch Oscarov a pôvodný album z predstavenia na Broadway, ako aj symfonická nahrávka, majú ocenenia Grammy.

Muzikál doposiaľ celosvetovo videlo viac ako 70 miliónov divákov, uviedli ho v 52 krajinách v 22 rôznych jazykoch.