Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Slovenský filharmonický zbor oslávi 70 rokov od svojho založenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Do hudobného diania vstúpil v roku 1946 ako Miešaný zbor Československého rozhlasu.

Bratislava 4. februára (TASR) - Slovenský filharmonický zbor, prvá zborová jednotka na Slovensku, oslávi vo februári tohto roku 70 rokov od svojho založenia. K jubileu pripravil slávnostný koncert, ktorý sa bude konať v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v piatok 19. februára.

Pod taktovkou dirigenta Jozefa Chabroňa zaznejú diela Totus tuus (autor Henryk Mikolaj Górecki), O sacrum convivium (Olivier Messiaen), Cantate Domino (Ivan Hrušovský), Otče náš (Leoš Janáček), O horách, op. 8 (Eugen Suchoň), Amor vincit omnia (Peter Cón), Slovenské balady (Viliam Gräffinger, premiéra), Verbunk (Oto Ferenczy) a Joj mamo (Zdenko Mikula).

Slovenský filharmonický zbor, ktorý je súčasťou Slovenskej filharmónie, vstúpil do hudobného diania v roku 1946 ako Miešaný zbor Československého rozhlasu. Prvé roky ho viedol jeho iniciátor a zakladateľ, dirigent Ladislav Slovák. Už od decembra toho istého roku sa pravidelne zbor objavoval v programoch rozhlasových vysielaní. Nasledoval 2. novembra 1947 prvý mimoriadny koncert v Slovenskom národnom divadle pod taktovkou Ľudovíta Rajtera. Na programe zaznelo Rekviem Giuseppe Verdiho. V roku 1948 prvé účinkovanie na Pražskej jari. V roku 1955 sa vedenia kolektívu ujal Jan Maria Dobrodinský, ktorý sa svojou viac než 20-ročnou činnosťou nemalou mierou zaslúžil o profiláciu a umelecké napredovanie ansámblu, začleneného v roku 1957 - už pod dnešným názvom - do zväzku telies Slovenskej filharmónie.

V 70. až 90. rokoch sa pod jeho prácu podpísali viacerí dirigenti a zbormajstri - Valentin Iljin, Lubomír Mátl, Štefan Klimo, Pavel Baxa, Pavol Prochádzka, Marian Vach, Jan Rozehnal a Blanka Juhaňáková. Od koncertnej sezóny 2013/2014 zastáva post zbormajstra Slovenského filharmonického zboru Jozef Chabroň. Za sedem desaťročí intenzívnej umeleckej aktivity SFZ sa v telese vystriedalo viac generácií spevákov a zbor vyrástol na teleso mimoriadnych kvalít. Dnes sa radí k najlepším európskym ansámblom svojho druhu.

Slovenský filharmonický zbor, úspešné teleso Slovenskej filharmónie, je nepretržite žiadané nielen na domácej scéne, ale aj na prestížnych zahraničných pódiách. Za posledné obdobie zožali jeho členovia veľké úspechy vo viacerých metropolách, medzi nimi Viedeň, Paríž, Berlín, Hamburg, Zürich, Istanbul či Praha. V priebehu koncertných sezón Slovenskej filharmónie dostáva zbor pravidelne priestor najmä v dielach vokálno-inštrumentálnych spoločne s orchestrom Slovenská filharmónia. Vzácnosťou sú samostatné koncerty vokálneho telesa.

Vstupenky na koncert sú k dispozícii online na www.filharmonia.sk a v pokladnici Slovenskej filharmónie. TASR informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.