Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Slovenský film o ukrajinských imigrantoch mieri na festival do Cannes

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Atlantída, 2003 je piatym slovenským zástupcom v Cinéfondation v novodobej histórii slovenskej kinematografie. Ide o jednu z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Študentský film Atlantída, 2003 sa stal oficiálne potvrdeným reprezentantom slovenskej kinematografie na blížiacom sa 70. ročníku filmového festivalu v Cannes. Bude súťažiť v sekcii Cinéfondation, jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete. Opisuje príbeh mladej Ukrajinky, ktorú jej priateľ počas ilegálneho prechodu cez slovenské hranice vymenil s pašerákmi za pas do vysnívaného Nemecka. TASR o tom informoval režisér filmu Michal Blaško.

"Všetci zo štábu sme tajne dúfali v svetovú premiéru na jednom z väčších festivalov. Fakt, že film zaujal a bol vybratý práve do Cannes, je tou najväčšou odmenou. Je zároveň dôkazom, že sa môžeme kvalitatívne porovnávať so zvyškom sveta. Cítime sa tým silne poctení," povedal režisér, scenárista a študent Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Michal Blaško. Atlantída, 2003, jeho bakalársky film, vznikol v produkcii bratislavskej Filmovej a televíznej fakulty VŠMU a Fakulty akademie múzických umění (FAMU) v Prahe.

Podľa Blaška nápad natočiť takýto film dostal ešte pred nástupom na VŠMU. V novinách čítal rozhovor s mladou Ukrajinkou, ktorá sa na Slovensko dostala ilegálne spolu s priateľom. Ten ju však po prechode cez hranice zradil, čo ju donútilo robiť tri roky prostitútku.



"Fascinovala ma skutočnosť, že niekto, komu plne dôverovala a kto s ňou prežil nielen ten náročný prechod, ale aj spoločný čas predtým, ju zradil a chladnokrvne opustil. Zaujímala ma dilema, ktorú musel ten muž predtým riešiť, váhania, výčitky svedomia a či si to celé nechcel v určitom momente rozmyslieť a rozhodnúť sa inak. Rovnako ma však zaujímal charakter toho dievčaťa a to, čo musela cítiť v momente, keď bola predaná,“ vysvetlil režisér.

Dodal, že hoci sa príbeh odohral v roku 2003, je vo svojej podstate stále aktuálny. Umelo vytvárané hranice podľa neho nedokážu zastaviť živly, akým bol priateľ spomínaného dievčaťa, len ich prinútia prekročiť vlastné morálne hranice, aby dosiahli svoj vytúžený cieľ. "Ľudia ako on chodia medzi nami a my o ich minulosti ani len netušíme," uzavrel Blaško.

Jubilejný 70. ročník filmového festivalu v Cannes sa uskutoční od 17. do 28. mája. Súťažná sekcia Cinéfondation je jeho súčasťou od roku 1998. Zameriava sa na prezentáciu filmových škôl a objavovanie nových talentov. Atlantída, 2003 je piatym slovenským zástupcom v Cinéfondation v novodobej histórii slovenskej kinematografie.