Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenský film Ostrým nožom získal Grand Prix na českom Febiofeste

Na snímke režisér filmu Teodor Kuhn. Foto: TASR Pavol Zachar

Ostrým nožom prevalcoval v hodnotení ďalších deväť snímok nastupujúcich európskych filmárov.

Bratislava 29. marca (TASR) - Slovenský film Ostrým nožom debutujúceho režiséra Teodora Kuhna vyhral hlavnú cenu - Grand Prix na českom Febiofeste. "Ocenenie si režisér osobne prevzal z rúk čestného predsedu poroty, svetoznámeho fotografa Jana Saudeka na štvrtkovom slávnostnom ceremoniáli v Prahe," informoval TASR Peter Gašparík z distribučnej spoločnosti Continental film.

"Ide o výnimočný film s aktuálnou témou boja jednotlivca so systémom. Film s výbornými hereckými výkonmi a silným vykreslením atmosféry bezmocnosti z rodinného nešťastia," znelo odôvodnenie 33-člennej poroty, zloženej z filmových fanúšikov na čele s fotografom Janom Saudkom. Ostrým nožom prevalcoval v hodnotení ďalších deväť snímok nastupujúcich európskych filmárov.

Jediná celovečerná súťažná sekcia českého Febiofestu Nová Európa predstavuje prvé snímky nastupujúcich filmárov európskeho kontinentu. "Výber prezentuje myšlienkovo i formálne ambiciózne a odvážne diela. Filmy, ktoré provokujú, reflektujú a prinášajú autorské pohľady na spoločnosť, v ktorej žijeme, na vzťahy, ktoré prežívame, alebo na dramatické udalosti, ktoré sa už stali," znie status sekcie, v ktorej slovenský film, inšpirovaný príbehom vraždy študenta Daniela Tupého, zvíťazil spomedzi desiatich pozoruhodných snímok zo Srbska, Rakúska, Grécka, Portugalska, Lotyšska, Švédska, Škótska, Dánska a Estónska.

Ostrým nožom je v slovenských kinách od 21. februára.