Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Slovenský film OUT sa predstaví na festivale v Cannes

Oficiálny plagát 66. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Cannes Foto: TASR/AP

OUT sa nakrúcal na Slovensku, v Maďarsku, Lotyšsku a v Estónsku.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Debutový film slovenského režiséra Györgya Kristófa, road movie OUT, bude súťažiť v sekcii Un certain regard na jubilejnom 70. ročníku filmového festivalu v Cannes. Rozpráva príbeh päťdesiatnika Ágostona, ktorý sa v zúfalej snahe nájsť si prácu a splniť si svoj sen – uloviť veľkú rybu, vydáva na cestu východnou Európou. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová.

"Východiskovým bodom príbehu je dnes, bohužiaľ, veľmi typická situácia, najmä pre ľudí odkiaľ pochádzam, z východného Slovenska, regiónu, kde nie je skoro žiadna práca. Človek, ktorý sa stane nezamestnaným, zostáva bez istej existencie. Byť na ceste, niekde inde, nikde, byť v cudzej krajine, znamená istý čas aj pre mňa trvalú skúsenosť, ale najsilnejšou hybnou silou filmu je osud môjho otca a ostatných členov rodiny," priblížil režisér a scenárista filmu Kristóf, ktorý dodal, že realizáciu diela považoval za svoju morálnu povinnosť.

OUT sa nakrúcal na Slovensku, v Maďarsku, Lotyšsku a v Estónsku. Zahrali si v ňom aj dve slovenské herečky Éva Bandor a Judit Bárdos. Film vznikal v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii, majoritným producentom bol Marek Urban. "Už v samotnom námete filmu sa ukrýval potenciál a som veľmi šťastný, že po piatich rokoch intenzívnej práce sa nám podarilo film dokončiť. Účasť v súťaži na festivale v Cannes je obrovskou satisfakciou za vynaloženú energiu," povedal Urban, ktorý zdôraznil dôležitosť pomoci spolupracovníkov, koproducentov a najmä podpory slovenského Audiovizuálneho fondu.

Film začal vznikať už v roku 2013, prezentoval sa v rôznych projektoch, medzinárodných programoch a na filmových fórach v Ríme či Sofii. V roku 2015 bol vybraný do prestížneho projektu Cinéfondation L'Atelier v rámci festivalu v Cannes. Jeho 70. ročník sa bude konať od 17 do 28. mája.