Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slovinsko: Bledské jazero osvetlia v sobotu tisíce plávajúcich sviečok

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Bledská noc, ktorej súčasťou je aj ohňostroj, každoročne priláka množstvo turistov.

Bled 22. júla (TASR) - Bledské jazero v Slovinsku osvetlí v sobotu večer 15 000 sviečok, ktoré dobrovoľníci umiestnia do vaječných škrupín a následne vypustia na hladinu jazera. Bledská noc, ktorej súčasťou je aj ohňostroj, každoročne priláka množstvo turistov, informovala dnes agentúra STA.

Sviečky, ktoré plávajú po hladine, vyrába miestny remeselník Andrej Vidič. Ich výroba mu zaberie niekoľko mesiacov. Škrupiny vajíčok dostáva z miestneho pekárstva, ktoré ich preňho zbiera po celý rok.

Trojdňový festival na Bledskom jazere predstavuje od dnešného dňa miestne umenie a remeslá, jeho súčasťou je aj ponuka tradičných jedál a rozličných koncertov pod otvoreným nebom.

Z tohtoročného hudobného programu by si mali vybrať všetky generácie. Na pódiu umiestnenom na jazere bude možné vidieť rozličných interpretov - od dychovky cez víťazov miestnej hudobnej súťaže až po ManuEllu, slovinskú reprezentantku v pesničkovej súťaži Eurovízia.

Na nedeľu je pripravený program pre deti a večer zavŕši slovinská ľudová hudba.

Od piatka až do nedele budú môcť návštevníci ochutnať miestne lahôdky označené obchodnou značkou Taste Bled (Ochutnajte Bled) a vyrobené z čerstvých a sezónnych ingrediencií.

Akcia Taste Bled bude pokračovať na bledskej promenáde aj počas festivalu svetovej hudby Okarina, ktorý sa uskutoční v dňoch 26. júla až 7. augusta.