Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SĽUK ponúkne divákom program Slovenské Vianoce

Na archívnej snímke - v Katedrále Najsvätejšej Trojice v Žiline sa 17. decembra 2015 uskutočnil predvianočný koncert „Čas radosti, veselosti“. Bolo to tretie vystúpenie po Viedni a Bratislave, kde sa spoločne predstavili SĽUK, Ťažká muzika z Terchovej a Trio z Chotára. Foto: FOTO TASR - Pavol Ďurčo

Tanečnú komédiu Slovenské Vianoce s podtitulom Komédia o stvorení sveta uvedie ju 7. decembra v Považskej Bystrici, Martine (8.12.), Ružomberku (20.12.) a Svätom Jure (21.12.).

Bratislava 3. decembra (TASR) – SĽUK (Slovenský ľudový umelecký kolektív) ponúkne divákom v predvianočnom čase tanečnú komédiu Slovenské Vianoce s podtitulom Komédia o stvorení sveta a o tom, čo bolo potom. Uvedie ju 7. decembra v Považskej Bystrici, Martine (8.12.), Ružomberku (20.12.) a Svätom Jure (21.12.).




Autorský tím sa pri tvorbe Slovenských Vianoc inšpiroval najmä slovenským ľudovým divadlom, ktoré predstavuje nenapodobiteľnú syntézu sakrálnych a profánnych tém. Tie našli svoj obraz v betlehemských hrách a tradičných obchôdzkach s ľudovým divadlom tohto obdobia (Chodenie s hadom, Hra o Herodesovi, Hľadanie nocľahu, Traja králi a ďalšie). Vo všeobecnosti ide najmä o zobrazenie biblických motívov, ktoré súvisia s narodením Ježiša Krista, so zjavením betlehemskej hviezdy a s poklonou troch mudrcov od východu. Tvorcovia však nezostali nič dlžní ani starozákonnej téme stvorenia sveta, ktorá nebýva až tak často divadelne stvárňovaná. Tak vznikol jedinečný projekt tanečnej komédie v dvoch dejstvách.

Už túto nedeľu (4.12.) uvedie SĽUK tradičný vianočný koncert vo Františkánskom kostole vo Viedni. Koncert má vo Viedni už desaťročnú tradíciu a každoročne do tohto mesta prináša vianočné koledy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou slovenských tradičných Vianoc. Novinkou sú Vianočné trhy, ktoré SĽUK pripravil vo svojom areáli v Rusovciach každú sobotu a nedeľu od 14. do 18. hodiny.

"Koncom minulého roka sme premiérovali program Slovenské Vianoce. Je to program, ktorý sa výrazne viaže k adventu, k vianočnému obdobiu a k začiatku roka, takže sa tešíme, že sme ho začali hrať. Veľmi nás teší, že ho zahráme aj pre detského diváka, je to hudobno-tanečné predstavenie s úžasnou filmovou projekciou. Nechýba ani už tradičný koncert našej ľudovej hudby. Máme pekné priestory, ktoré domáci Rusovčania alebo obyvatelia blízkych Jaroviec či Čunova nie celkom poznajú. Všetci vedia, kde je kaštieľ, kde bol SĽUK, ale nevedia, ako to tu teraz vyzerá. Chceme pilotne vyskúšať Vianočné trhy, ktoré sú populárne vo všetkých mestách a mestečkách na Slovensku. Príde niekoľko remeselníkov s tradičnými výrobkami, nebudú chýbať tradičné vianočné gastronomické pochúťky,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ Juraj Hamar.