Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

REPORTÁŽ: Smutná správa z Česka: Zomrela Věra Špinarová

Věra Špinarová. Na archívnej snímke z 9. júna 1976 Věra Špinarová Foto: TASR - Magda Borodáčová

Speváčka skolabovala minulý týždeň v stredu počas koncertu v meste Čáslav v Stredočeskom kraji, kde ju postihla zástava srdca.

Bratislava 27. marca (Teraz.sk/TASR ) - Vo veku 65 rokov zomrela v nedeľu v Motolskej nemocnici česká rocková speváčka Věra Špinarová. Oznámil to jej syn Adam Pavlík, informoval dnes Český rozhlas.




Speváčka skolabovala minulý týždeň v stredu počas koncertu v meste Čáslav v Stredočeskom kraji, kde ju postihla zástava srdca. Vďaka prítomnosti lekárky v sále a bleskovému zásahu záchranárov dostala okamžite prvú pomoc a po stabilizácii životných funkcií ju previezli vrtuľníkom do nemocnice. Jej syn následne uviedol, že u Špinarovej nastala zástava srdca a jej stav je veľmi vážny.




Najväčším hitom Věry Špinarovej bola lyrická balada talianskeho skladateľa Ennia Morriconeho z filmu Vtedy na západe, ktorú spievala s českým textom.



Medzi ďalšie nezabudnuteľné hity Špinarovej patria piesne Raketou na Mars, Kouzlo bílejch čar či duet s Petrou Janů To máme mládež.

Na hudobnej scéne pôsobila od roku 1967 v kapelách Flamingo či Majestic, neskôr prešla na sólovú dráhu. V roku 1976 skončila druhá na Bratislavskej lýre s piesňou Lúčenie, ktorú spievala slovensky. Do revolúcie vydala sedem albumov a v 90. rokoch sa po dlhšej pauze pokúsila o návrat na výslnie s ďalšími tromi albumami.

Věra Špinarová
Foto: Facebool VŠ


Pravidelne koncertovala až do marca tohto roku. Na koncertoch ju sprevádzala kapela Adama Pavlíka, jej syna z prvého manželstva. V jednom zo svojich posledných rozhovorov vyhlásila, že ju teší "blbnúť na koncertoch. Stále ma náramne baví spievať českému publiku", citoval ju spravodajský server iDNES.cz.

Profil speváčky Věry Špinarovej

Narodila sa 23. decembra 1951 v meste Pohořelice v okrese Brno-vidiek v Juhomoravskom kraji. Ako sedemročná sa s rodinou presťahovala do Ostravy. Už v detskom veku sa učila hrať na husiach, od deviatich rokov hrala na gitare. Prvýkrát na verejnosti vystúpila ako 14-ročná s veľkým orchestrom na akadémii ostravských škôl.

V roku 1966 bola finalistkou speváckej súťaže Modrý kryštál, kde skončila na piatom mieste. To malo v jej speváckej kariére zásadný posun: ešte v tom istom roku nahrala v ostravskom rozhlase prvú skladbu, Já před tebou klečím, a začala spievať s ostravskými skupinami Flamingo a Royal Beat.

V roku 1969 prijala angažmán v skupine Majestic, kde vystriedala Mariu Rottrovú. S touto skupinou nahrala hit Music Box. V roku 1971 si Majestic zmenili názov na Skupinu Ivo Pavlíka a roku 1972 si kapelníka Iva Pavlíka vzala za manžela.

Ešte v roku 1972 vydala prvú LP platňu, s názvom Andromeda. Po dvoch rokoch, 14. decembra 1974, sa jej narodil syn Adam. V roku 1975 získala na Bratislavskej lýre tretie miesto s pesničkou Lúčenie. V roku 1976 vydala druhý album, Životopis, v roku 1979 tretí s názvom Věra Špinarová 3 a v roku 1982 štvrtý, nazvaný Meteor lásky.

V roku 1984 sa skončilo manželstvo s Ivom Pavlíkom, jej novým partnerom bol spievajúci bubeník Vítězslav Vávra. Od roku 1984 účinkovala s vlastnou skupinou Speciál, s ktorou vydala platňu Stíny výsluní (1984).

V roku 1988 sa rozišla s kapelou Speciál, založila novú formáciu Notabene a rozišla sa s Vítězslavom Vávrom. Na koncertoch ju začal sprevádzať syn Adam so svojou skupinou a Adam sa stal aj jej manažérom. Poctou pre ňu bolo v roku 2007 pozvanie ako predkapely na koncerte Joea Cockera na jeho ostravskom koncerte.

V októbri 2005 vydala štúdiový album Čas můj za to stál. V novembri 2009 vydala CD a DVD s názvom Věra Špinarová Největší hity Live a v novembri 2011 trojkompiláciu Největší hity 1970-2010 s podtitulom Jednoho dne se vrátíš, na ktorej bolo 59 piesní - medzi nimi hity Music Box, Meteor lásky, Chodím s tebou právě rok, Grand hotel U tří strun, Bílá Jawa 250 či Všechno dobrý, ktorú pre mamu zložil syn Adam Pavlík. V decembri 2016 vydal Supraphon speváčke k 65. jubileu kompiláciu Zóna lásky, ktorá ponúka 21 balád a piesní o láske.

Věra Špinarová patrila k stáliciam českej rockovej a popovej scény. Vďaka nenapodobiteľnému hlasu a temperamentnému vystupovaniu sa stala jednou z najobľúbenejších speváčok. Na svojom konte mala viaceré ocenenia v podobe zlatých a platinových platní. V posledných desiatich rokoch patrila do prvej päťky najpredávanejších českých interpretiek. Vydala aj autobiografickú knihu s názvom Za vše můžu já (2001).