Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: SND chystá premiéru politického letáka v podaní R. Rotha

Na snímke herec Robert Roth. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa herca text diela Mier chatrčiam! Vojnu palácom! je síce veľmi starý, ale napriek tomu je strašne jarý, pretože to isté žijeme aj my, platíme štátu veľa peňazí, ktoré nevieme, kam prúdia.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) pripravuje v Modrom salóne premiéru titulu Mier chatrčiam! Vojnu palácom! Dielo nemeckého autora Georga Büchnera (1813-1837) Posol hessenského vidieka zaznie v podaní Roberta Rotha v réžii Ingrid Timkovej.

"V podstate je to dokument, ktorý vyratúva výdavky štátu, veľkovojvodstva, nazvime to, ako chceme, ktoré štát používa na ktovie čo, sú to dane, peniaze daňových poplatníkov. Text je veľmi starý, a napriek tomu je strašne jarý, pretože to isté žijeme aj my, platíme veľa peňazí, ktoré nevieme, kam prúdia," povedal pre TASR Robert Roth k po prvý raz inscenovanému textu, ktorý vznikol v roku 1834. Ide o politický leták, ktorý Georg Büchner napísal pre prostý ľud Hessenska - jedného z vtedajších nemeckých veľkovojvodstiev.



"Jeho jazyk je veľmi metaforický, aj napriek tomu sa snaží priblížiť najzákladnejšej, spodnej vrstve, k nám robotníckej triede," doplnil herec na margo pozoruhodnej osobnosti Georga Büchnera. Krátky a pohnutý život, konflikt s vrchnosťou, spoluúčasť na revolučnom sprisahaní, exil, literárne outsiderstvo. To všetko stihol mladý autor, kým ako 23-ročný podľahol pravdepodobne týfusu.



Politický leták Posol hessenského vidieka sa viaže k veľkovojvodstvu, kde sa tento dramatik, prozaik, publicista a revolučný demokrat 17. októbra 1813 narodil. Zaujímala ho veda, ale aj spoločenské poryvy. Mal len vyše dvadsať, keď založil radikálny tajný spolok Spoločnosť pre ľudské práva v Giessene a napísal pre ňu jeden z najrevolučnejších nemeckých textov vôbec. Priniesol mu zatykač, prenasledovanie a útek. Text letáka vychádza z rozboru ekonomickej situácie Hessenska, argumentuje, pracuje s konkrétnymi faktami a číslami.

"Nie je to kontroverzné, je to pravdivé. Tak ako to bolo pravdivé v roku 1843, keď to on napísal, keď mal 21 rokov, tak je to pravdivé aj dnes v našich reáliách," poznamenala Ingrid Timková na margo Büchnerovho "všeplatného" textu, ktorý písal pre pracujúci ľud.



"Vybrala som si ho aj preto, že dnes žijeme takú vyšpičkovanú dobu, ktorá na aktualizácii len pridáva. Interpretovanie toho textu by mohlo zaujať diváka," dodala režisérka k odvážnej novinke v Modrom salóne, ktorú SND uvádza v dramaturgii Miriam Kičiňovej, na scéne a v kostýmoch Emy Terenovej a v sugestívnom podaní Roberta Rotha.

Premiéra sa uskutoční 12. októbra, nasledujúce predstavenia si diváci môžu pozrieť 13., 20. a 21. októbra.