Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

SND otvorilo svoje brány, herci pritiahli tisícky ľudí

V Slovenskom národnom divadle (SND) sa konal 13. septembra 2014 v Bratislave Deň otvorených dverí. Foto: TASR/Martin Baumann

Vlani prišlo na deň otvorených dverí 4000 až 5000 ľudí.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Vyskúšať si kostým baletky, obzrieť divadelnú maskérňu, postaviť sa na skúšobné javisko či nahliadnuť do zákutí, kde sa návštevníci počas roka bežne nedostanú - aj takýto je dnešný Deň otvorených dverí (DOD) v Slovenskom národnom divadle (SND). Na tisícky návštevníkov v novej budove divadla na nábreží Dunaja počas dňa čakalo aj približne 70 hercov, operných spevákov či baletných tanečníkov. Žiadostí o ich podpisy počas celého dňa nebola núdza.

Hoci DOD odštartoval v divadle o 11.00 h, ľudí do budovy pustili skôr. Pred vstupom ich tam už pred otvorením totiž čakali asi štyri stovky. Počas dňa potom zaplavili mnohé i počas divadelnej sezóny neprístupné kúty divadla. Mohli vstúpiť do baletných sál, skladu kostýmov, maskérne či skúšobne Višňový sad. "Majú možnosť vidieť zákulisie toho, ako vznikajú jednotlivé inscenácie," uviedol riaditeľ Centra marketingu SND Daniel Rabina.

Návštevníci si mohli obzrieť aj skúšobný orchester či sadnúť do kresla šéfa divadla. Riaditelia jednotlivých umeleckých súborov im tiež odpovedali na otázky, na ktoré počas sezóny nemajú čas. "Ľudia sa napríklad pýtali, prečo tá-ktorá herečka hrá toľko úloh alebo prečo nehráme Janu Eyrovú trochu inak, ako by si to oni predstavovali. Teraz je ten správny čas im odpovedať," dodal Rabina.

Najdlhšie rady sa však tvorili pri stoloch, za ktorými sedeli umelci. Keďže ich do divadla prišlo asi 70, hercov museli rozdeliť a po pol hodine sa na autogramiáde striedali. Tomáš Maštalír, Ján Koleník, Táňa Pauhofová, Petra Vajdová, Marína Kráľovičová či Emília Vášáryová – každému z nich dalo divadlo urobiť asi 500 podpisových kariet. "Vieme zo skúseností, že sa to veľmi rýchlo minie. Umelci sú vždy obrovským ťahákom. Ľudia si s nimi robia fotky, rozprávajú sa, je to pre nich mimoriadne pekné," podotkol Rabina. Za hercami pritom podľa jeho slov nechodia len fanúšikovia z Bratislavy, ale aj z iných častí Slovenska, i z toho východného.

"Toto je národné či záhrobné divadlo?" pýtal sa detí jeden z hercov počas svojho predstavenia. "Keby bolo záhrobné, asi by tu chodili zombíci," zároveň chlapcom a dievčatám odpovedal. Medzi múrmi divadla sa dnes najmenších návštevníkov hemžilo zrejme najviac. Mohli si vliezť do brucha medveďovi, obliecť si šaty baletky či stať sa na chvíľu kráľmi. Čakalo však na nich aj bábkové divadlo a umelci si pripravili krátené pásma z jednotlivých detských inscenácií, ktoré v súčasnosti divadlo pripravuje.

Tohtoročnou novinkou na Dni otvorených dverí bola exkurzia v Umelecko-dekoračných dielňach SND na Mliekarenskej ulici. V jubilejnej 95. sezóne totiž oslavujú 55 rokov od uvedenia do prevádzky. Záujemcovia si tam dnes mohli pozrieť priestory scénickej výroby, maliarsku dielňu i unikátny výťah v sklade kulís.

Rabina si myslí, že takéto akcie podporujú aj návštevnosť divadla počas sezóny. "Vlani sme robili viacero podobných akcií pre verejnosť a minulý rok bol z hľadiska septembrovej a októbrovej návštevnosti rekordný v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi," podotkol. "Tento deň robíme aj preto, aby sme prezentovali, čo divákov čaká v tejto sezóne. Aby sme zakričali do sveta: Haló, sme tu, hráme a tešíme sa na vás!" dodal.

Vlani prišlo na deň otvorených dverí 4000 až 5000 ľudí. PR manažér SND Branislav Šanta po skončení akcie informoval, že do budovy divadla dnes zavítalo približne 9000 návštevníkov.