Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Opere SND zaspieva hviezdna Diana Damrau

Slovenské národné divadlo v Bratislave Foto: Nikola Kokiová

Hviezdna sopranistka Diana Damrau stvárni jednu z hlavných postáv - Elvíru - v predstavení Belliniho opery Puritáni 11. decembra v historickej budove SND.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Na predstavení Belliniho opery Puritáni 11. decembra čaká návštevníkov historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) veľký umelecký zážitok. Vďaka výborným medzinárodným aj priateľským kontaktom hudobného riaditeľa a šéfdirigenta Opery SND Friedricha Haidera stvárni jednu z hlavných postáv - Elvíru hviezdna sopranistka Diana Damrau. "Hudobní znalci a nadšení obdivovatelia oceňujú jej umenie, ktorým vie vyšperkovať svoje koloratúry, dokonalú techniku, veľký zmysel pre drámu a skutočné emócie, ktoré z javiska odovzdáva svojim divákom," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková na margo umelkyne, ktorá vyžaruje z pódia vzácnu energiu a noblesu.

Diana Damrau, ktorá si publikum dokáže získať svojím umením, šarmom a nesmiernou komunikatívnosťou, je známa štýlovým stvárnením úloh v operách Mozarta a Richarda Straussa, ale aj Vivaldiho, Beethovena, Rossiniho, Donizettiho, Verdiho, Wagnera a mnohých ďalších skladateľov. Interpretuje tiež piesne Brahmsa, Mendelssohna, Schumanna, Chopina, Liszta, Mahlera, Berga a iných. Debutovala v Covent Garden v roku 2003 ako Kráľovná noci v Mozartovej Čarovnej flaute. Nasledujúci rok to už bola La Scala pod taktovkou Riccarda Mutiho, v roku 2005 Metropolitná opera v New Yorku. K týmto scénam, na ktorých pravidelne hosťuje, pribudli Viedenská a Bavorská štátna opera a ďalšie, rovnako najprestížnejšie koncertné sály ako Carnegie Hall či viedenský Musikverein. Umelkyňa nahráva pre EMI, Virgin Classics, DG, Opus Arte a ďalšie nahrávacie spoločnosti.

Vstupenky sú k dispozícii online na www.snd.sk, v pokladnici v novej budove SND od 11. augusta a v historickej budove SND od 18. augusta.