Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

SND uvedie premiéru opery Arsilda

Ilustračná snímka Foto: TASR - Ivan Majerský

Vedenie opery pripravilo pre návštevníkov premiéry úvod k tomuto predstaveniu.

Bratislava 8. marca (TASR) – Opera Slovenského národného divadla uvedie vo štvrtok 9. marca v novej divadelnej budove premiéru opery Antonia Vivaldiho s názvom Arsilda. Špeciálny projekt je realizovaný v spolupráci Opery SND s festivalom Dni starej hudby, so spoločnosťou Gesamtkunstwerk a s divadlami Grand Theatre de Luxembourg, Opéra Royal de Versailles, Opéra de Lille a Theatre de Caen.

Vedenie opery pripravilo pre návštevníkov premiéry úvod k tomuto predstaveniu. Diváci sa v ňom dozvedia viac o samotnom diele, jeho autoroch i vzniku jedinečného projektu prvého novodobého divadelného uvedenia tohto barokového skvostu. Úvod k predstaveniu si môžu diváci vypočuť vo foyeri novej budovy SND na 3. poschodí o 18.15 h, pre zahraničných návštevníkov je pripravený informačný blok v angličtine.

Inscenáciu realizuje český režisér David Radok v hudobnom naštudovaní jednej z popredných osobností interpretácie starej hudby v Európe Václava Luksa, ktorý je zároveň dirigentom inscenácie. Výtvarníkom je Ivan Theimer, kostýmy navrhla Zuzana Ježková, choreografom je Andrea Miltnerová, editorom partitúry Giovanni Andrea Sechi.

V medzinárodnom obsadení účinkujú Olivia Vermeulen, Lucile Richardot, Kangmin Justin Kim, Fernando Guimaraes, Lisandro Abadie, slovenská sopranistka Lenka Máčiková, Helena Hozová, spoluúčinkuje Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704.

Po druhej premiére v nedeľu 12. marca v Opere SND sa inscenácia Vivaldiho opery v rovnakom interpretačnom obsadení vydá na cestu po viacerých európskych operných domoch, predovšetkým tých, ktoré sa podieľali na jej vzniku. Do Bratislavy sa vráti v jubilejnej 100. sezóne 2019/2020.

TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.